Pengar finns till förrådsflytt

För över fyra år sedan, närmare bestämt i september 2008, lämnades ett medborgarförslag in av Lennart Agnvik där han argumenterade för att den gamla byggnaden, benämnd Röda förrådet, borde flyttas till en lämpligare miljö uppe vid Gamla Linköping i Valla fritidsområde.

Röda förrådet är på väg till Fritidsområdet bredvid Gamla Linköping.

Röda förrådet är på väg till Fritidsområdet bredvid Gamla Linköping.

Foto:

Linköping2013-04-18 06:41


Medborgarförslaget gick ut på att Garnisonsmuseet skulle bli en del av Gamla Linköpings friluftsmuseum så att huset skulle kunna vårdas och hålla i skick på ett professionellt sätt. Allting verkade vara klappat och klart med pengar till flyttning och erforderliga kommunala beslut var framme men sedan tog det stopp igen.

Segt beslut
Röda förrådet byggdes 1834 upp på Malmens exercisområde utanför Linköpings stadskärna och i början på 1940-talet flyttades huset till sin nuvarande plats vid Haningeleden. Röda Förrådet blev en tid efter flytten ett museum för Linköpings regementen. Huset är byggnadsminnesmärkt vilket innebär att Länsstyrelsen i Östergötland måste godkänna alla förändringar gällande byggnaden och eventuell flytt till annan plats. Kommunen har vid två olika tillfällen kontaktat berörd myndighet och den 20 e september 2012 skickade man en formell ansökan till länsstyrelsens handläggare om att få flytta Röda förrådet. Sedan dess har det varit tyst.
På grund av försvarsbeslut lades större delen av försvarets enheter ned i Linköping och Röda förrådet överläts från staten till kommunen samtidigt som den ideella föreningen "Garnisonsmuseet och Östergötlands Försvar" skulle svara för verksamheten i 20 år men föreningen flaggade nyligen  för att man ville lämna över ansvaret till museiproffsen i kommunen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om