Pension? Ja men gÀrna ett jobb istÀllet

Nu hakar kommunen pÄ den trend som till viss del startades av Fredrik Reinfeldt som innebÀr att man ska jobba kvar sÄ lÀnge det gÄr och inte hoppa av vid 65 Är fyllda. Redan i höstas fick HR-direktören i uppdrag att presentera förslag pÄ hur kommunen som arbetsgivare kan frÀmja anstÀllning efter 67 Är.

Daniel, med ett stort avstÄnd till sin egen pension, vÀrnar om kompetensen i kommunen. Foto: Tommy Pettersson

Daniel, med ett stort avstÄnd till sin egen pension, vÀrnar om kompetensen i kommunen. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-03-30 14:00

Kommunen ska nu i ett pilotförsök ge högre pension till Àldre medarbetare som vÀljer att arbeta kvar. Kommunens arbetsplatser ska ocksÄ analysera arbetsmiljö och arbetsorganisation utifrÄn ett Äldersperspektiv.

Ta tillvara pÄ kompetensen

År 2050 sĂ„ kommer en fjĂ€rdedel av Sveriges befolkning att vara 65 Ă„r eller Ă€ldre. NĂ€r fĂ€rre ska försörja fler blir det nödvĂ€ndigt att fler jobbar högre upp i Ă„ldrarna Ă€n vad som sker idag.

Flera undersökningar visar att det finns mÄnga olika motiv till varför vissa personer vÀljer att fortsÀtta arbeta, medan andra gÄr i pension direkt vid 65 Ärs Älder. Den egna hÀlsan Àr det som mest pÄverkar beslutet. Man kan se att vÀlutbildade och högavlönade arbetar högre upp i Äldrarna. Till de starkaste skÀlen att fortsÀtta hör stimulerande arbetsuppgifter och personligt engagemang i arbetet.

Billigare för kommunen

Ekonomin Àr inte det starkaste skÀlet för fortsatt arbete, men konsekvensen för den anstÀllde av det Àr att den mÄnatliga pensionen senare blir högre. För kommunen blir arbetsgivaravgiften lÀgre för medarbetare som fyllt 66 Är.

- Det har blivit svÄrt att rekrytera tillrÀckligt mÄnga kompetenta medarbetare. Vi behöver locka fler att arbeta kvar lÀngre för att kunna erbjuda medborgarna skola och omsorg av hög kvalitet. Det finns en Äldersdiskriminering pÄ arbetsmarknaden dÀr Àldre medarbetares kompetens inte uppskattas och tas tillvara som den borde, sÀger personalutskottets ordförande Daniel Andersson (L).

SĂ„ jobbar vi med nyheter  LĂ€s mer hĂ€r!
LĂ€s mer om