Kommunen ska nu i ett pilotförsök ge högre pension till äldre medarbetare som väljer att arbeta kvar. Kommunens arbetsplatser ska också analysera arbetsmiljö och arbetsorganisation utifrån ett åldersperspektiv.
Ta tillvara på kompetensen
År 2050 så kommer en fjärdedel av Sveriges befolkning att vara 65 år eller äldre. När färre ska försörja fler blir det nödvändigt att fler jobbar högre upp i åldrarna än vad som sker idag.
Flera undersökningar visar att det finns många olika motiv till varför vissa personer väljer att fortsätta arbeta, medan andra går i pension direkt vid 65 års ålder. Den egna hälsan är det som mest påverkar beslutet. Man kan se att välutbildade och högavlönade arbetar högre upp i åldrarna. Till de starkaste skälen att fortsätta hör stimulerande arbetsuppgifter och personligt engagemang i arbetet.
Billigare för kommunen
Ekonomin är inte det starkaste skälet för fortsatt arbete, men konsekvensen för den anställde av det är att den månatliga pensionen senare blir högre. För kommunen blir arbetsgivaravgiften lägre för medarbetare som fyllt 66 år.
- Det har blivit svårt att rekrytera tillräckligt många kompetenta medarbetare. Vi behöver locka fler att arbeta kvar längre för att kunna erbjuda medborgarna skola och omsorg av hög kvalitet. Det finns en åldersdiskriminering på arbetsmarknaden där äldre medarbetares kompetens inte uppskattas och tas tillvara som den borde, säger personalutskottets ordförande Daniel Andersson (L).