Planarbete i Berg får starta – trots markföroreningar

Nu ger kommunen klartecken för att planarbete för nya bostäder i Berg får starta trots att området är förorenat och ligger på "radonmark".

Elias och nämnden ger klartecken för detaljplanearbete. Foto: Tommy Pettersson

Elias och nämnden ger klartecken för detaljplanearbete. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-10-25 14:30

I planarbetet måste man dock utreda bland annat eventuella förekomster av markföroreningar från tidigare verksamheter på platsen, bland annat träindustri. Annat som behöver belysas i planarbetet är strandskyddet och behovet av förskoleplatser i området.

90 Lägenheter

Ägaren till fastigheten Berg 1:3, strax norr om Göta kanal, vill bygga 90 lägenheter i flerfamiljshus och radhus.

Samhällsbyggnadsnämnden bedömer förslaget som intressant och godkänner att ny detaljplan kan prövas.

– Berg är en vacker och attraktiv del av Linköping som jag tror kan utvecklas ännu mer. Koalition för Linköping arbetar för en blandning mellan hyresrätter, bostadsrätter och småhus i alla kommunens delar. Därför är ett förslag om blandad bebyggelse positivt, vi får undersöka hur vi kan utveckla Berg men ändå behålla Bergs karaktär som präglas av de äldre byggnader som finns i området, säger samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre (S).

Ny entré

Den aktuella fastigheten ingår i ett område som är avsett för bostäder i översiktsplanen för Ljungsbro och Berg. Med närheten till kanalen, centrum och de fina utblickarna över landskapet är förutsättningarna goda för en attraktiv utveckling. 

Utformningen av området ska karakteriseras av blandad bostadsbebyggelse.

Enligt översiktsplanen skapas en ny entré till Berg söderifrån. Mötet mellan stad och land blir viktigt och en noggrann studie bör utföras kring mötet mellan öppen jordbruksmark och Bergs framtida entré.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om