Polisen är fortsatt optimistisk

Fortfarande väntar Linköpingspolisen på det stora genombrottet i utredningen om dubbelmordet i oktober.
Men arbetet bedrivs med stor optimism.

Mordplatsen som den såg ut strax efter dådet för exakt sex veckor sedan. Foto: Daniel Cannervik

Mordplatsen som den såg ut strax efter dådet för exakt sex veckor sedan. Foto: Daniel Cannervik

Foto:

Linköping2004-11-30 10:50

Idag är det exakt sex veckor sedan åttaårige Mohammed Ammouri och 56-åriga Anna-Lena Svenson knivmördades på Åsgatan i Linköping.
Men trots att dagarna blir till veckor och månader, menar spaningsledningen fortfarande att tiden inte har någon som helst betydelse.
Det är med en påtaglig optimism som Thommy Håkansson leder spaningsarbetet från sin arbetsplats vid Norrköpingspolisen.

Ingen betydelse
- Vi har ju hans DNA, säger Thommy Håkansson kort, men fortsätter:
- Naturligtvis har tiden stor betydelse genom att den skapar en stor otrygghet hos de anhöriga och även hos alla andra som inte vill annat än att mördaren ska få sota för sitt brott. Men för utredningens skull, för att vi ska kunna lösa brottet, spelar det ingen roll alls.
Thommy Håkansson drar en parallell till det massmedialt mycket uppmärksammade Helenmordet i Skåne, ett mord som visade sig vara ett dubbelmord och som nu har nått till domstol.
- Där har det ju faktiskt gått 15 år, säger han för att ge en bild av polisens tidsperspektiv.

Lysande exempel
Detta är ett lysande exempel på vilka framsteg DNA-tekniken kan göra, menar han.
Tips om morden, som ägde rum på tisdagsmorgonen den 19 oktober, fortsätter att strömma in, även om mängden är betydligt mindre nu än de första veckorna.

Oklart hur många
Hur många tips som kommer in och hur många personer som hör av sig till polisen dagligen, kan Thommy Håkansson dock inte svara på.
- Idag (måndag) har vi upprättat 13 handlingar som handlar om morden, säger Thommy Håkansson.
Alla är inte dagsfärska, alla är inte rena tips. Ibland registreras det som kommer in dessutom som tips och ibland som förhör, berättar han.
- Men även om flödet har minskat, ger tipsen oss fortfarande många idéer och arbetsuppgifter att jobba vidare med, vilket givetvis är jättebra.
Många ringer till polisens tipstelefon bara för att berätta om någon idé de har, medan andra fortfarande hör av sig för att de har iakttagit någon misstänkt person någonstans.
- Läget är i stort sett oförändrat. Vi har fortfarande ingen misstänkt och ingen som är mer intressant än någon annan. Därför fortsätter vi att jobba på samma sätt som tidigare, säger Thommy Håkansson.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om