Polisen måste kavla upp ärmarna

Under gårdagen besökte justitieminister Beatrice Ask Linköping och Statens kriminaltekniska laboratorium, SKL, för att, bland annat få veta mer om ett samarbete mellan olika europiska länder när det kommer till att utbyta DNA för att på så sätt lösa och förhindra brott. Ask menar att när det kommer till att samla in DNA så går det för långsamt fram och att polisen nu måste kavla upp ärmarna.

Beatrice Ask och Tore Olsson, labratoriechef på SKL, hade mycket att prata om.

Beatrice Ask och Tore Olsson, labratoriechef på SKL, hade mycket att prata om.

Foto:

Linköping2014-05-07 08:31


Beatrice Ask hade sällskap forskningschefen på SKL Tore Olsson när hon mötte pressen efter an avslutad tvåtimmars guidning hos SKL. Bland annat så togs Prüm-samarbetet inom EU upp vilket innebär att polisen i Sverige utbyter dna-uppgifter med Nederländerna och med Finland.
Framgent så kommer även Estland, Polen och Litauen att ansluta sig till detta brottsförebyggande samarbete.

Bra redskap
- För att kunna lösa många av, det vi kallar mängdbrott som bostadsinbrott, så kan detta bli ett mycket effektivt redskap att lösa fall där det rör sig om ligor som rör sig över ett relativt stort område och jobbar snabbt och sedan drar vidare, kan ett utbyte av DNA lösa mycket av de brotten, berättar Tore Olsson och får medhåll av Beatrice Ask.
- För att detta ska bli ett effektivt vapen i kampen mot den här typen av brott så måste vi ha ett större antal DNA insamlat.
Som det är nu så går det för långsamt och polisen måste nu kavla upp ärmarna och sätta igång och topsa så många som möjligt som misstänks för olika brott.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om