Drygt två veckor efter sprängdådet på Ådalagatan har polisen ännu inte någon misstänkt. Enligt förundersökningsledaren Daniel Axelsson fortsätter dock utredningsarbetet efter förra veckans kraftsamling. Linköpingspolisen fick då tillfällig hjälp från polisens nationella operativa avdelning, Noa. Ett tiotal poliser från Noa ryckte in för att hålla förhör med potentiella vittnen.
– Det är semestertider och resursen kan inte vara lika stor som tidigare. Men jag bedömer att vi har tillräckligt stora resurser, säger Axelsson och fortsätter:
– Vi har prioriterat att göra så mycket som möjligt i ett tidigt skede. Sedan tar det tid att analysera materialet. Vi körde på stenhårt här innan semestern. Vi kommer att ha en stor numerär även i fortsättningen. Det är mycket kvar att läsa in sig på.
Polisen har ända sedan dådet den 7 juni varit förtegen om de närmare detaljerna kring det inträffade. I ett tidigt skede vädjade polisen om tips kring en lådcykel. Polisen har även vädjat om tips kring en eventuell sprängning vid Braskens bro den 5 juni.
En uppgift som polisen ännu inte har velat gå ut med offentligt är vilken typ av sprängmedel som användes för att åstadkomma de omfattande skadorna på fastigheterna i det drabbade kvarteret.
Vet ni i det här skedet av utredningen vad det var för typ av sprängmedel som användes?
– Det är inget vi går ut med. Men vi har fått svar, preliminära svar, säger Axelsson.
Polisens tekniker har ännu inte avslutat arbetet på brottsplatsen.
– Vi fortsätter med brottsplatsundersökningarna i fastigheterna, bland annat för att ta reda på vad som har flugit in i lägenheterna. Vi skickar in prover som analyseras. Det arbetet fortsätter.
Tiden efter sprängdådet har varit orolig. Den 9 juni larmades polisen om ett misstänkt farligt föremål i Tannefors. Föremålet visade sig vara ofarligt – men det var enligt polisen tänkt att likna en sprängladdning. En förundersökning om grovt olaga hot inleddes.
Den 12 juni kom nästa larm om ett misstänkt föremål. Polisen fick ett samtal om att ett föremål hade placerats i närheten av polishusets reception. Polisen spärrade av hela Garnisonen i väntan på att nationella bombskyddet åter skulle komma till Linköping för att skjuta sönder föremålet. Även den händelsen rubriceras som grovt olaga hot.
Bombhoten ingår i utredningen om sprängningen på Ådalagatan.