Thomas Agnevik är presstalesperson för polisen i deras östliga region. Han betonar att polisen inte alls är emot fyrverkerier på rätt plats och vid rätt tillfälle, tvärtom, men man måste alltid visa hänsyn mot sin omgivning, både vad gäller människor och djur.
På vissa platser och just på nyår så är det tillåtet att avfyra raketer, eller pyroteknik som det heter, och detta regleras i den lokala ordningsstadgan. När det gäller just Linköping så rör det sig, till största delen, om Linköpings centrala delar. Sedan måste man visa hänsyn även där och inte rikta pjäserna mot, till exempel, en kompis man vill skoja med. Att avfyra en fyrverkeripjäs mot en människa är ett brott som i sällsynta fall kan ge fängelse och kan rubriceras som allmänfarlig ödeläggelse.
För att få inneha, använda och köpa fyrverkerier måste man vara 18 år fyllda. Man kan också behöva tillstånd om tänkt avfyra fyrverkerier i tätbebyggt område. Smällare är förbjudna i Sverige. Fyrverkeriartiklar med knall som främsta effekt får inte heller säljas eller användas i Sverige. Raketer som skjuts upp i luften kan också smälla, men om ljudet bara är en bieffekt är de tillåtna. Den som avfyrar fyrverkeri eller pyrotekniska varor ansvarar för att inte någon person eller egendom skadas. Det ligger även i tiden att helt avstå från att skjuta upp olika fyrverkerier och flera större detaljister har valt att helt avstå ifrån att sälja dessa. Dels av miljöskäl men även för att visa omsorg om olika husdjur som far väldigt illa när det både smäller och blixtrar.
Kanske borde man inför någon typ av utbildning för att få avfyra fyrverkerier, funderar Thomas Agnvik och nämner att det finns en yrkesgrupp som är just pyrotekniker och jobbar med, att i olika sammanhang, avfyra fyrverkeripjäser. Detta för att undvika rena olyckshändelser.