Politikerna blev rullstolsburna

Det är svårt att sätta sig in i hur det är att ta sig fram med rullstol i Linköping. Bland dem som fick uppleva det fanns politikern Lena Micko (s) och landshövding Björn Eriksson, då loppet för rörelsehindrade, Assistentrullet, gick av stapeln. Men det visade sig inte vara det lättaste att styra de motordrivna rullstolarna. Mickos färd började nämligen med att hon rammade en äldre mans elrullstol.

Linköping2005-08-18 06:25

I går rullade ovanligt många motordrivna rullstolar genom Linköping. Anledningen till detta var Assitentrullet, ett alternativt lopp som anordnades för rörelsehindrade.
Här handlade det inte om att vara först över mållinjen. På vägen från Borggården till Stora torget skulle nämligen olika aktiviteter avklaras, allt från bollkastning till knepiga frågor.
I loppet deltog rörelsehindrade tillsammans med sina personliga assistenter.

Trottoarer hinder
- Det finns många vanliga lopp, säger Heinz Weber, som deltog i loppet med sina assi-stenter, Farshid Goudarzi och Alexander Anderzén. Weber påpekar att det är viktigt att de rörelsehindrade också får ett lopp.
- Vi håller också på.
Weber hoppas också att loppet ska uppmärksamma de rörelsehindrades situation. Det är bra att politikerna ställer upp, så de får känna hur svårt det kan vara att ta sig fram i staden. Exempelvis finns det trottoarer som är svåra att ta sig förbi.
Det är inte heller alltid lätt att ta sig fram i affärer mellan hyllor och varor. Ibland är det till och med ett problem att bara ta sig in i affären.
- En liten ramp kan göra mycket.

Rammade rullstol
Men det var inte bara rörelsehindrade som ställde upp i loppet, utan speciellt inbjudna var politikerna Lena Micko (s) och Mats Johansson (s), borgmästare Eva Joelsson och landshövding Björn Eriksson.
Men att styra den motordrivna rullstolen visade sig inte vara fullt så lätt som det kan verka. Micko började sin färd med att åka rakt in i en äldre herre som stod stilla med sin rullstol, dock ingen skada skedd.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om