Politisk enighet om kooperativ

Det råder en bred politisk samstämmighet i Regionförbundet Östsams satsning på Sociala företag, eller med ett annat begrepp, arbetskooperativ. Med stöd av lokala dialoger och kollektivavtal ger man människor som är långtidsarbetslösa eller har någon form av arbetshinder en ny chans.

Lelle Karlsson, politisk talesman för folkhälsa i Regionförbundet Östsam. Foto: Emma Sjöstedt

Lelle Karlsson, politisk talesman för folkhälsa i Regionförbundet Östsam. Foto: Emma Sjöstedt

Foto:

Linköping2011-12-23 07:41


En utredning, "Arbete för alla" som kom 2011 pekade på en arbetslöshet på över 40 000 personer och en bedömd samhällskostnad på runt
20 miljarder kronor i Östergötland.

Stort intresse
Östsam kommer under våren att bjuda in till seminarier om bland annat konkurrensfrågor samt om sociala kriterier vid offentliga upphandlingar.
- Satsningen har alla möjligheter att ge både stora samhällsekonomiska vinster och bidra till mänsklig tillväxt. En av de viktigaste faktorerna för god hälsa är just möjligheten till sysselsättning och arbete, säger Eldsjälen Lelle Karlsson som nu också är politisk talesman för folkhälsa i Regionförbundet Östsam.

Second chance
Östsam vill att deras satsning på sociala företag ska ge långtidsarbetslösa ett jobb. Malin Lundberg jobbar på second hand butiken Hans & Greta Kooptjänst, efter nio års arbetslöshet.
- Det känns väldigt skönt att ha fått en anställning nu, utbrister Malin Lundberg.
- När jag började där för sju år sedan mådde jag inte jättebra. Jag började där på arbetsträning och fick mycket stöd och hjälp, till slut blev det en del av livet.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om