Politisk majoritet säger JA(S) till Gripen

I samband med att Schweiz visat intresse över att köpa 22 stycken JAS Gripen plan utökas således den svenska flygplansproduktionen.

Lena Micko, kommunalråd och ordförande i intresseorganisationen Svenskt flyg. Foto: Tommy Pettersson

Lena Micko, kommunalråd och ordförande i intresseorganisationen Svenskt flyg. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2012-08-28 06:45


Beslutet från regeringen skulle innebära att samarbetet länderna emellan kan resultera i 40 till 60 plan med en uppdaterad version av JAS Gripensystemet och räkningen tros landa på 90 miljarder kronor.

Positivt för Linköping
För Linköping som flyghuvudstad är den potentiella affären en morot och kommunstyrelsens ordförande, Paul Lindvall, är inte sen med att påpeka att beslutet kan komma att påverka Linköping positivt under de kommande 30 åren. JAS-gripen är ett av världens modernaste och mest effektiva stridsflygplan.
- Det är viktigt att vi som nation kan visa att vi utvecklar vårt försvar. Gripenplanen är kronan inom vårt försvar och det är bra att satsa på ett effektivt och modernt luftförsvar, säger Lena Micko, kommunalråd och ordförande i intresseorganisationen Svenskt flyg.
Skulle det svenska flygvapnet få möjligheten att rusta upp med ytterligare plan skulle det stärka både det militära men också sysselsättningsgraden i Sverige .

Stärka flygvapnet
- Det är intressant att diskussionen pågår men ingenting är påskrivet. Om det skulle bli verklighet så är ju det mycket positivt både för Linköping som flygstad men även för landet i stort, säger Göran Gustavsson, IF Metalls ordförande på SAAB i Linköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om