Politiskt bråk om rätten till heltid

Rätten till heltid i kommunens verksamheter har länge diskuterats. När ordet heltid nu byts ut mot uttrycket "önskad högre sysselsättningsgrad" i en kommande handlingsplan, protesterar Socialdemokraterna.

Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) är inte överens om hur det går med kommunens arbete för rätten till heltid i kommunens verksamheter.

Niklas Borg (M) och Kristina Edlund (S) är inte överens om hur det går med kommunens arbete för rätten till heltid i kommunens verksamheter.

Foto: Johnny Gustavsson, Per Olsson

Linköping2019-02-02 20:30

Enligt kommunalrådet i opposition Kristina Edlund (S), upplever hennes eget parti tillsammans med MP och V att frågan inte längre tas på sådant allvar som den borde.

– För oss är det en jämställdhetsfråga, eftersom vi vet att kvinnor som jobbar deltid drabbas senare i livet av exempelvis lägre pension, säger hon.

Rätten till heltid inom kommunala verksamheter är från början en motion från Vänsterpartiet. Beslut tog 2016 i politisk enighet och var det första steget på vägen mot heltid för alla som så önskade, enligt dåvarande ordförande i omsorgsnämnden Daniel Andersson (L).

Nu har kommunstyrelsen beslutat att gå vidare i frågan, men i stället för att kalla det rätt till heltid, pratar man om rätt till högre sysselsättningsgrad. Det är en omskrivning för att man inte tar frågan på allvar, tycker Kristina Edlund

– Alliansen ser för mycket till verksamheternas behov och mindre till Linköpingsbornas och de anställda, säger hon.

Läs mer: Pilotprojekt inom äldreomsorgen

Niklas Borg (M), kommunstyrelsens ordförande, håller inte med henne och hävdar att oppositionen försöker att få det att se ut som att Alliansen är emot att erbjuda heltid.

– Det är vi inte, det är en viktig fråga för en kommun som vill vara en attraktiv arbetsgivare, säger han.

Däremot är inte Alliansen beredd att ge alla rätt till heltid på en och samma gång, enligt Niklas Borg.

– Vi vill göra det långsiktigt hållbart, både för kommunens ekonomi och för verksamheternas behov. Men också för personalen.

I ett heltidsschema riskerar personalen, hävdar han, att få fler så kallade delade turer.

– Vi vet att frågan om att få bort de delade turerna väger tyngre för vår personal än frågan om tjänstgöringsgrad, säger han.

Att fler heltider innebär ökade kostnader är han också medveten om, även om projektet på Sandrinoparken visar att fördyringen inte är så stor. Men det är en kostnad han är beredd att ta.

– Kostar det bara lite mer så får det göra det. Vi har också avsatt medel i budget för att det under en övergångsperiod ska få kosta lite mer när vi inför högre sysselsättningsgrad.

Läs mer: Lite dyrare på marginalen

Att jämställdhetsambitionen har sänkts håller han inte med om.

– Vi har inte tagit något steg tillbaka, vi vill bara ha en något lugnare takt i införandet.

Fotnot: Delad tur innebär att man arbetar morgon, har en stund ledigt mitt på dagen och sedan arbetar kväll.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!