Principiell seger för kommunen

Linköpings kommun vann slaget mot myndigheternas tolkning av lagstiftning och denna gång rörde det tolkning av socialtjänstlagen. Socialstyrelsen har tidigare gått till Förvaltningsrätten i Stockholm för att få ett utdömande av vite för Linköpings kommun på rekordnivån en miljon kronor för att statuera exempel.

Kommunalrådet Andreas Ardenfors ser harmonin med lagda regeringsdirektiv.

Kommunalrådet Andreas Ardenfors ser harmonin med lagda regeringsdirektiv.

Foto:

Linköping2014-06-26 06:50


Den enskilde kan ofta själv avgöra om han eller hon behöver vård för sina missbruksproblem; Det har hela tiden varit andemeningen i kommunens budskap till myndigheten och därmed också tungt vägande skäl till att våga ta striden trots ett dyrbara vitesbelopp hängande i luften.
Förvaltningsrätten avslår IVO:s begäran
Socialstyrelsens/Inspektionen för vård och omsorgs (IVO) krav på vite på en miljon kronor för att kommunen erbjuder missbruksvård som service på S:t Larsmottagningen i Linköping får nu avslag från Förvaltningsrätten i Stockholm.
IVO ansåg i sitt vitesföreläggande att kommunens verksamhet att erbjuda stöd till personer med missbruksproblem utan föregående biståndsprövning inte överensstämde med lagen.
I svaret till domstolen hävdade kommunen att det är fullt förenligt med gällande lagstiftning att S:t Larsmottagningen/Beroendekliniken erbjuder stöd- och behandlingsinsatser, utan att man först ansökt om bistånd hos socialkontoret. Istället ges det som service.

Linnea Darell är naturligtvis nöjd med domstolens avslag.
Linnea Darell är naturligtvis nöjd med domstolens avslag.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om