Provrörsbefruktning - en löneförmån

Alla som vill ha barn kan inte få det på naturlig väg, men det finns hjälp att få. I Linköping kan man göra privata provrörsbefruktningar med bruttolöneavdrag om arbetsgivaren tillåter. Vi träffar Elizabeth Nedstrand, överläkare och medicinskt ledningsansvarig, biolog och laboratoriechef Stefan Zalavary och vårdenhetschef Kit Matthiesen, 3 av 15 medarbetare på reproduktionsmedicinskt centrum (RMC), kvinnokliniken, på US i Linköping.

Linköping2014-03-05 07:48

Vid en IVF (in vitro-fertilisering) stimuleras kvinnans äggstockar med hormonpreparat, som kvinnan själv injicerar i huden på buken. I de flesta fall leder detta till att många och mogna ägg kan sugas ut via slidan cirka två veckor senare. Ägguttaget görs under lokalbedövning med hjälp av en nål som punkterar äggblåsorna i äggstockarna medan kvinnan är vaken. Efter ägguttaget förs äggen över till IVF-labbet där de sammanförs med spermier. På IVF-labbet finns bland flera labbansvarige biologen Stefan Zalavary som ser till att äggen och spermierna förs samman.
- Vi befruktar äggen med spermier antingen med så kallad standard-IVF-metod där spermierna får simma till äggen eller med en ICSI-metod (intracytoplasmatisk spermieinjektion), där en spermie injiceras i ett ägg, och odlas vidare i 2-3 dagar till embryon som i bästa fall delat sig till 4 eller 8 celler vid införandet i livmodern. Vi väljer ut det för ögat bästa embryot och det vi tror har störst graviditetschans. Om resterande embryon har god kvalitet fryser vi ner dem för förvaring i fem år för syskonbehandling om sådan önskas, säger han. En stimuleringsbehandling tar mellan två och fyra veckor fram till ägguttaget beroende på vilken behandling man väljer. Efter ägguttaget väntar man två-tre dagar innan embryot placeras i livmodern och därefter inleds en väntan på ytterligare minst två veckor innan man vet om embryot fäst och ett graviditetstest i urin kan bekräfta resultatet av behandlingen.

Lyckats bäst
RMC i Linköping gör 500-600 IVF-behandlingar per år, och är därmed en medelstor IVF-klinik nationellt sett. År 2011 var RMC bästa universitetsklinik i Sverige vad gäller lyckade färska IVF-behandlingar sett till antalet födda barn. Nu har man lämnat in data för 2012, och resultatet för antalet födda barn 2012 och 2013 jämförs med alla IVF-kliniker i Sverige. Resultaten publiceras årligen i ett offentligt kvalitetsregister.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om