Ramhöjningar i Barn- och ungdomsnämndens budget

Det är budgettider i Linköpings kommun och det är samtidigt knappt ett år kvar till 2018 års allmänna val.Barn- och ungdomsnämndens budget för 2018, en budget som omsluter cirka tre miljarder kronor, fokuserar på högre kunskapsmål och bättre likvärdighet i Linköpings skolor.

Jakob Björneke och barn- och ungdomsnämnden lägger till ett antal ramhöjningar i budgeten för 2018. Foto: Tommy Pettersson

Jakob Björneke och barn- och ungdomsnämnden lägger till ett antal ramhöjningar i budgeten för 2018. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2017-10-31 12:05

. För att fortsätta arbetet med att höja kunskapsresultaten i skolan kommer barn- och ungdomsnämnden att införa en läsgaranti för alla elever i årskurs 1. För att redan i ett tidigt skede sätta in extra stöd för de elever som har behov avsätter nämnden två miljoner i budgeten för 2018.

- Vi har en utmaning gällande likvärdigheten i Linköpings skolor. Med en läsgaranti i årskurs 1 kan man tidigt ge stöd till de elever som behöver extra hjälp i skolan, säger Jakob Björneke (S), ordförande i barn- och ungdomsnämnden.

Sju miljoner till fritidshemmen

Samtidigt ger barn- och ungdomsnämnden ett nytt uppdrag för att stärka det pedagogiska innehållet i fritidshemmen och se över möjligheterna för barn med hemmavarande föräldrar att delta i fritidshemsverksamheten. För att stärka fritidshemmen skjuts drygt sju miljoner till i nämndens budget för 2018.

Det är viktigt för att stärka likvärdigheten utifrån fritidshemmens uppdrag att stimulera elevernas utveckling och lärande, erbjuda en meningsfull fritid och samtidigt ge social gemenskap.

- Fritidshemmen bedriver en viktig verksamhet som vi vill fortsätta utveckla. I fritidshemmen stimuleras barn utveckling samtidigt som man får vara med kompisar. Förutom att satsa på fritidshemmen kommer fritidsklubbarnas verksamhet utvecklas för att ge fler barn en meningsfull fritid, säger Jakob Björneke.

Fler fritidsklubbar

För att ge fler barn en meningsfull fritid ska också fritidsklubbar anordnas i Ryd, Berga och Skäggetorp för de barn som går i mellanstadiet. Verksamheten ska ske i samverkan med föreningar och organisationer inom civilsamhället och ge barnen möjlighet att testa och delta i olika aktiviteter. Totalt satsar nämnden 3,5 miljoner kronor på fritidsklubbar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om