Regionfrågan väcks till liv

Frågan om hur riket ska indelas i regioner har stötts och blötts ett otaligt antal gånger. Den förra regeringen "lyckades" förhala genom att sätta till utredningar och till sist låta regionerna själva välja partners.

Linköping2015-07-07 09:50


Det hela sluta med att frågan i stort sett gick i stå i hela landet.
Region Östergötland bildades så småningom men det bestod enbart av landstinget Östergötland och det tillbaka plockade regionförbundet Östsam. Det blev ingen stor regionreform under de åtta år som borgarna styrde.

Bidde en tummetott
Nu är det emellertid dags igen att väcka liv i Storregiontanken eller åtminstone idén om en ny regional indelningsreform.
Organisationen Sveriges Kommuner och Landsting, SKL, välkomnar att regeringen nu tillsätter en utredning i syfte att skapa nya regioner i Sverige.
Nu ska man återigen påbörja arbetet med att modernisera den regionala indelningen.
- Regionfrågan har utretts och diskuterats i många år.
SKL har länge varit pådrivande om att den regionala indelningen behöver ändras.
Vi är därför mycket nöjda med att regeringen nu har utsett utredarna så att arbetet kan påbörjas med att modernisera Sverige, säger Lena Micko, ordförande för SKL och fortsätter.
- De länsgränser som finns idag behöver ändras för att vi ska kunna hantera de utmaningar som till exempel sjukvården ställs inför.
Utbildning och kompetensförsörjning för att matcha behoven på arbetsmarknaden är en annan anledning, samt kollektivtrafiken och andra behov där invånarna förväntar sig en mer likvärdig service.
För att öka möjligheterna för att på ett bra sätt genomföra en ny regionindelning behöver också staten och dess myndigheter se över och anpassa sina regionala gränser, säger Lena Micko.
De personer som utsetts är Kent Johansson (C) tidigare bland annat regionråd i Västra Götalandsregionen och Barbro Holmberg (S), avgående landshövding i Gävleborgs län.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om