Regionfrågan väcks upp igen

På landstingsstyrelsemötet i veckan väcks den gamla segslitna frågan om regionförstoring upp igen. Regiondebatten verkar ha självdött i och med att de flesta länen kom för sent inför den första "repfällningen" som kom för en dryg månad sedan.

Linköping2012-03-05 07:41

Turerna och inviterna var många men resultat blev magert förra gången frågorna skickades ut från regeringens utredare. Nu tar landstinget i Östergötland nya tag och skickar ut en remiss till Östgötakommunerna på tisdag. Frågan man ställer sig denna gång. Hur och var står frågan idag?

Starta eget
I förslaget till beslut önskar man få in svar från kommunerna om de är intresserade att bilda en större region 2019 och/eller om de vill ansöka om att bilda en egen region redan till 2015 som en förövning. Båda frågorna innehåller sprängstoff för de regionala organisationerna i länet.
- Vi är överens om att vi till år 2019 vill ha en större region och vi undersöker nu möjligheterna inför 2019 års bildande av en sådan, säger Göran Gunnarsson centerpartistiskt landstingsråd i Östergötland och fortsätter.
- Vi ställer även frågan om Landstinget ska ha ett regionalt utvecklingsansvar från och med 2015. Vi har under en period haft ett så kallat träningsläger med vårt regionförbund Östsam och nu är det dags att ta ett steg till i utvecklingen, menar Gunnarsson och hävdar samtidigt att det finns ett stort kommunalt intresse både att få slut på själva frågan och dessutom ett stort intresse att bilda en större region.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om