Reglering kontra naturupplevelser

Landshövdingen i Kalmar län, Stefan Carlsson, skickade den elfte november ett brev till Tekniska verken i Linköping med synpunkter och frågor hur bolaget gjort avvägningar mellan skada och nytta i frågan om vattendom prövning i sjön Yxern.

Klas Gustafsson är glad över att man är överens i frågan om sjön Yxern.

Klas Gustafsson är glad över att man är överens i frågan om sjön Yxern.

Foto:

Linköping2014-11-20 07:57


Frågorna kring vattenreglering för produktion av el kontra natur- och miljövärden är under luppen både i Sverige och i hela Europeiska Unionen. I Östergötland pågår parallellt en diskussion om så kallade fria vattenvägar genom Motala ström och Svartån. Ståndpunkterna är ungefär de samma i alla dessa forum.

Vattendom från 1930-talet
Stefan Carlsson fick härförliden en inbjudan från boende vid sjön Yxern och Vimmerby kommun för att se på den påverkan på naturen som vattendomen från 30-talet åsamkar omgivningen.
Som landshövding har han stort ett ansvar i arbetet med att utveckla länet där inte minst turistindustrin har en stor potential.
Området kring Yxern har en stor potential inom fisketurismen bland annat.
- Det mest påtagliga är givetvis påverkan på miljön, fritidsliv, fiske och rekreation. Men det går inte att bortse ifrån den indirekta negativa påverkan på ortens utveckling i ett bredare perspektiv, som exempel utveckling av fritidsliv, skriver Stefan Carlsson i brevet till Tekniska verken och fortsätter med att kommentera Tekniska verkens ansökan till Mark och Miljödomstolen angående omprövning av den gällande vattendomen.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om