Rejäl satsning på biogasutveckling

Forskningen kring biogas har nu fått ordentligt fotfäste vid Linköpings Universitet (LiU). Med finansiering från Energimyndigheten, näringslivet och akademin har en minst 10-årig satsning på ett kompetenscentrum med inriktning på biogas startat.

Linköping2012-10-01 06:49

Uppbyggnadsarbetet kring ett biogas centrum vid Linköpings Universitet pågår nu som bäst. Nyligen anställdes Per Mårtensson som föreståndare för det nya biogascentrumet.
- Det känns väldigt stimulerande att få vara med och bygga upp ett unikt centrum, som det första i sitt slag i Sverige, säger Per Mårtensson, som tidigare bland annat sysslat med forskning och själv studerat och disputerat vid LiU.

Startfinansiering
- I andra länder har man riktat in sin forskning på biogas för elproduktion medan vi i Sverige har varit väldigt tidiga med biogas som fordonsgas och jag vill nog påstå att det nu bildade centrumet är unik i världen, då vi har en så bred inriktning, säger en glad Per Mårtensson, som tror att det nya biogascentrat skall vara i god verksamhet redan till årsskiftet.
Energimyndigheten har beviljat finansiering för de två första åren av det som ska bli en tioårig satsning på ett kompetenscentrum kring biogas vid Linköpings universitet. Om allt går som tänkt ska Biogascentrum, när det är i full drift, ha en årlig driftbudget på 21 miljoner kronor, vilket innebär en total satsning på 190 miljoner kronor. Finansieringen sker då med lika delar från Energimyndigheten, akademin och näringslivet.
- Satsningen i Linköping har en bred tvärvetenskaplig inriktining, vilket skiljer sig från andra universitet där det också pågår en hel del forskning om biogas, säger Mats Eklund, professor i industriell miljöteknik vid Linköpings Universitet. Satsningen på biogas har legat långt fram i Linköping. Redan 1992 började världens första biogasdrivna bussar trafikera stadens gator.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om