Rekordhögt bostadsbyggande i Sverige

Enligt Boverkets senaste prognos har Sverige et rekordhögt bostadsbyggande 2016 och Linköping är en av de kommuner som bygger mest bostäder i förhållande till invånarantal.

Det grävs på rekordnivå i Linköping.

Det grävs på rekordnivå i Linköping.

Foto: Tommy Pettersson

Linköping2016-11-14 13:00

Med mer än 2 000 påbörjade lägenheter och ett snitt på över tolv bostäder per tusen invånare placerar sig Linköping på andra plats i bostadsbyggnadsserien med endast Örebro framför sig.
I år påbörjas 64 000 bostäder och nästa år blir den siffran 67 000 allt enligt Boverkets prognos som i sin tur bygger på bearbetnings av SCB´s siffror. Detta motsvarar en ökning med nära 30 procent i år och med cirka fem procent nästa år.

Byggandet av flerbostadshus är nu på den högsta nivån sedan slutet av miljonprogrammet enligt vad Boverkets indikatorer visar. Aktiviteten är hög på många håll i landet . I Storstockholm liksom i större kommuner som Örebro, Linköping, Helsingborg och Uppsala har det börjat byggas som aldrig förr.

Boverkets senaste behovsanalys från juni 2016 anger att det behöver färdigställas 710 000 bostäder under perioden 2016 till 2025. I genomsnitt motsvarar det cirka 7 bostäder per 1 000 invånare, men tyngdpunkten behöver vara under perioden 2016 - 2020. I praktiken måste antalet nya bostäder per 1 000 invånare vara markant högre i många av landets tillväxtkommuner, medan byggbehovet i genomsnitt är lägre bland de mindre kommunerna.

Det påbörjades preliminärt 6,1 bostäder per 1 000 invånare i landet under tolvmånadersperioden till och med juni i landet, inräknat nettotillskott genom ombyggnad.

Preliminärt påbörjades cirka 8,5 bostäder per 1 000 invånare i Storstockholm under tolvmånadersperioden till och med juni inräknat nettotillskott genom ombyggnad, medan kvoten var 7,2 i Storgöteborg och 5,5 i Stormalmö. Bland större kommuner utanför storstadsregionerna var kvoten i genomsnitt 8,6 men med en stor spridning mellan kommunerna. Bland landets övriga kommuner var kvoten 2,8 i genomsnitt.

Det byggs mycket i några större kommuner utanför storstadsregionerna och i några av de större kommunerna utanför storstadsregionerna har byggtakten varit mycket hög under senare tid, men spridningen i kommungruppen är mycket stor. I Uppsala påbörjades preliminärt cirka 2 600 bostäder, i Örebro 2 300 och i Linköping drygt 2 000 bostäder genom nybyggnad under de senaste fyra kvartalen till och med andra kvartalet 2016.

I förhållande till invånarantalet påbörjades mest i Örebro, 16,2 bostäder per 1 000 invånare, vilket var ungefär lika många som ett år tidigare. Linköping som placerar sig som klar tvåa har över 12 påbörjade bostäder per 1 000 invånare. Norrköping hamnar på åttonde plats med över sex lägneheter per tusen invånare.

I dagsläget är det kapaciteten inom byggsektorn och troligen även inom kommunerna som utgör det främsta hindret för ett ökat byggande. Den höga aktiviteten driver upp byggpriserna, vilket kan hålla tillbaka byggandet av hyresrätter. Kapaciteten i byggsektorn ökar sannolikt tror Boverket.

Bostäderna behövs verkligen eftersom befolkningen ökade med drygt 55 000 personer det första halvåret vilket är närmare 20 procent fler än motsvarande. Födelseöverskottet utgör cirka 25 procent av ökningen, medan resterande del utgörs av flyttnetto. Enligt SCB prognos från i maj kommer befolkningen att öka med i genomsnitt drygt 140 000 personer per år under de kommande fem åren.

Kommunstyrelseordförande Stina Edlund och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre är glada över byggtakten trots tillfälligt stopp i Ekängen.
Kommunstyrelseordförande Stina Edlund och samhällsbyggnadsnämndens ordförande Elias Aguirre är glada över byggtakten trots tillfälligt stopp i Ekängen.
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om