Reservkraften på US fungerande inte

Universitetssjukhuset i Linköping stod utan strömförsörjning vid två tillfällen under fredagsförmiddagen. Anledningen till det var ett större elavbrott hos leverantören Tekniska verken som troligtvis berodde på grund av ett jordfel.

Stort strömavbrott på US igår. Foto: Tommy Pettersson

Stort strömavbrott på US igår. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2013-01-12 05:06


Strömavbrottet betraktades som en allvarlig händelse på grund av att reservkraften på Universitetssjukhuset i  inte fungerade ordentligt vilket i sin tur innebar att intensivvårdsavdelningar och operationsavdelningen drevs med hjälp av batterier en stund.

Patienter skickades hem
Klockan 08.40 slogs strömmen av och skapade bäckmörker på Universitetssjukhuset i Linköping och i centrala Linköping.  Totalt drabbades drygt 1 400 kunder i Linköping. Strömmen kom tillbaka vid 10.55 . På Universitetssjukhuset skapade strömavbrottet ett kritiskt läge till en början och prioriterad vårdverksamhet fick skötas med reservkraft.
- Det första avbrottet pågick under fem minuter och det var också det som var mest kritiskt. Automatiken gick inte igång. Intensivvården, operation samt viss del av akuten och röntgen klarade sig på batteridrift och ingen patient har kommit till skada, säger Lars-Gunnar Arnesson, regional ledning Landstinget. Tilläggas kan att batteridriften endast räcker en kort tid. Trots att strömmen snabbt kom tillbaka och strömförsörjningen var full under dagen så dirigerades all ambulansverksamhet till Lasarettet i Motala och till Vrinnevisjukhuset i Norrköping.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om