RIDE OF HOPE: Cyklisterna som räddar barn

Linköping var ett av stoppen i cykelloppet Ride of Hope som samlar in pengar till Barncancerfonden. – Det är en fantastisk gemenskap och ingen gnäller eftersom man tänker på barnen. Barnen får cyklisterna att fortsätta kämpa, säger Gary Fleming som är grundaren av Ride of Hope.

Madeleine Ståhl cyklar hela vägen från Lund till Stockholm. Foto: Emma Garzon

Madeleine Ståhl cyklar hela vägen från Lund till Stockholm. Foto: Emma Garzon

Foto:

Linköping2016-08-04 09:00

För att ta bort fokus från sin cancer bestämde Gary Fleming sig för att vara med i Vätternrundan 2003. Då föddes idén att arrangera ett cykellopp för att samla in pengar till barncancerforskning. Det första loppet var 2008 och sedan dess har Ride of Hope vuxit sig allt större - i år cyklar ungefär 2 200 personer. Den 30 juli gick startskottet i Lund och två dagar senare startade den norra sträckningen från Umeå. Cyklisterna möts i Västerås för att sedan cykla i mål i Stockholm. Deltagarna får välja om de vill cykla en eller flera delsträckor.

Målet: två miljoner kronor

Madeleine Ståhl cyklar hela vägen från Lund till Stockholm och var en av cirka hundra personer som stannade till i Linköping.

– Jag är med i loppet eftersom det finns så många barn som lider av cancer och tyvärr känner nästan alla någon som har eller har haft sjukdomen, säger hon.

Pengarna från anmälningar, gåvor och insamlingar längs med vägen går oavkortat till Barncancerfonden. Målet är att samla in två miljoner kronor.

Rutinerad ledare

Dan Sandmark är för fjärde året ledare i Ride of Hope. Deltagarna delas in i olika fartgrupper och ledaren ser till att hålla ihop gruppen. Han har även varit ledare i Ride of Hope Europa Team Öst. På scenen på Stora torget står Dan Sandmarks fru och berättar om sin kamp mot bröstcancern, flera av cyklisterna och andra Linköpingsbor lyssnar uppmärksamt. Det är många känslor i luften - gemenskap, sorg och glädje. Men framför allt hopp.

Dan Sandmark är för fjärde året ledare i Ride of Hope. Foto: Emma Garzon
Dan Sandmark är för fjärde året ledare i Ride of Hope. Foto: Emma Garzon
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om