Riksintressen står mot tillväxt

I morgon ska kommunstyrelsen ta ställning till ett förslag till yttrande över ett förslag som Tillväxtverket har skickat ut på remiss. Vid första anblicken verkar remissen vara ett harmlöst ärende. Ett i raden av byråkratisk dialog och kommunikation mellan stat och kommun.

Linköping2013-03-18 07:40

Men bakom rubrikerna döljer sig ett svårt kommunalt dilemma.
Det är länsstyrelsen i Östergötland som nu har gett kommunen möjlighet att yttra sig över vilka områden som ska omfattas av så kallade Riksintressen för industriell produktion.

Bygga eller bevara?
Länsstyrelsen har tidigare svarat att man kan tänka sig två områden i Linköping som behöver bli föremål för skyddsåtgärder.
Man har i den regionala beredningen pekat ut Distorp-Gärstadsområdet och Saab. Om Saab skulle bli klassat industriellt riksintresse finns det en stor risk att man då kommer att slå fast Naturvårdsverkets nuvarande syn på hur bullerriktvärden ska tillämpas vid flygtrafik och därmed definitivt lamslå frågan om bostadsbyggande i flygzonerna.
- Vi avstyrker naturligtvis detta förslag.
Det finns redan idag en betydande osäkerhet hur våra statliga myndigheter agerar när det gäller flygbuller, säger en märkbart irriterad kommunstyrelseordförande Paul Lindvall och syftar på de olika tillämpningar som Boverket respektive Naturvårdsverket har vid sin myndighetsutövning.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om