Robert, 26, blev attackerad av en älg

Arboristen och mjölkbonden Robert Bjärnlid, 26, är mörbultad och blåslagen. Orsaken: Han blev attackerad av en uppretad älgko.

Robert Bjärnlid försökte mota bort tre älgar inne på ett industriområde i Hackefors i tisdags. Då gick älgkon till angrepp. (Bilden till höger är tagen i ett annat sammanhang.)

Robert Bjärnlid försökte mota bort tre älgar inne på ett industriområde i Hackefors i tisdags. Då gick älgkon till angrepp. (Bilden till höger är tagen i ett annat sammanhang.)

Foto: Privat/TT

Linköping2024-02-29 13:53

Vid 08-tiden i tisdags befann sig Robert Bjärnlid i industriområdet Hackefors i Linköping för att delta i ett möte. Plötsligt fick han syn på tre älgar – en älgko med två kalvar – som tagit sig in på det inhägnade området via en grind. 

– Jag tänkte att de där älgarna skulle jag väl kunna leda ut lite lätt och ledigt. Så här i efterhand var det ganska korkat. Det gick ganska bra i början, de sprang lite fram och tillbaka vid staketet, men sedan så vek kalvarna av från älgkon. 

Ögonblicket senare låg Robert på marken. 

– Älgkon blev lite upprörd på mig och sprang över mig. Hon skjutsade omkull mig och trampade på mig. 

Vad hann du tänka i det ögonblicket?

– Jag blev lite paff och ställd. 

Det låter som en underdrift?

– Jag kände att ”nu går det åt helvete”. Men allt gick så snabbt, plötsligt låg jag bara på backen. Men det gick bra i slutändan.

Ja, hur gick det för dig?

– Det gick förvånansvärt bra. Hon trampade mig i ländryggen och sedan fick jag ett ordentligt kliv i bröstryggen, mellan skuldrorna. Och sedan trampade hon mig i skallen två gånger också. Men jag hade tur för underlaget var mjukt. Det var mjuk lera så jag trycktes bara ner i backen. Hade jag hamnat på en hård yta hade det nog gått rätt så mycket sämre. Jag hade tur.

Fick du några skador?

– Jag åkte till akuten på US. De kände och klämde på mig, men det sa att det var inga fel på mig. Inget var brutet. Där kon trampade mig mellan skuldrorna är det fortfarande väldigt spänt. Den smällen tog ganska hårt, men det går väl över det med. 

Är det en stor älg vi pratar om?

– Ja, det är ju en älgko vi pratar om. De är större än vad man tror. Jag var ganska nära när den väl gick över mig.  Det är skönt att man kan skratta åt det i efterhand. 

Vad gör du nu?

– Nu är jag hemma och vilar. Jag är inte riktigt fit for fight ännu. 

Älgkalvarna föds i slutet av maj och början av juni. De föds tidigare i de södra delarna av landet än i norr. Vid födseln väger de upp till 15 kilo.  Älgkon är dräktig i åtta månader och föder vanligen en eller två kalvar. 

Älgkalvarna går i sällskap med älgkon fram till någon vecka innan modern kalvar på nytt, uppger Svenska Jägareförbundet som skriver: "Inför den nya kalvningen brukar hon bryskt stöta undan sin fjolårskalv och de bortstötta –  fjolingarna –  irrar först omkring vilsna. De är oskygga och nyfikna och löper till exempel stor risk att råka ut för trafikolyckor".

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!