Ryttartorpet ska flyttas till Vallaområdet

Med utställning Soldatliv på hemmaplan.

Nu ska Ryttartorpet flyttas till Friluftsområdet Gamla Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Nu ska Ryttartorpet flyttas till Friluftsområdet Gamla Linköping. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-01-12 07:43


Nu har ytterligare et steg tagits i processen att flytta Röda Magasinet, som inrymmer Garnisonsmuseet, till Friluftsmuseet Gamla Linköping. Steg ett kan sägas utgöras av den flytt av det gamla Ryttartorpet i Eskadern, som tillhör militärmuseet, som i närtid kommer att genomföras.

Striden mellan Linköpings kommun som ville flytta den gamla byggnaden till Friluftsmuseet Gamla Linköpings område och Länsstyrelsen har avslutats och nu är man inne i en genomförandefas.

Beslut och överklagande avlöste varandra och irritationen från kommunens sida var märkbar under tiden som fejden pågick. I slutet av april i år vann förvaltningsrättens dom laga kraft och Länsstyrelsen valde att inte överklaga en gång till.

I och med att kommunen vunnit striden har det höjts röster om att den styrande Koalitionen omedelbart borde lägga in pengar i budgeten för att flytta Garnisonsmuseet till Vallaområdet som det var tänkt från början. Men så snabbt går det inte att genomföra den nödvändiga flytten.

- Vi kommer att flytta Ryttartorpet under 2016. Friluftsmuseets chef fick i december uppdraget att titta på förutsättningarna för en flytt till en placering mellan Valla Gård och Gamla Linköping.

Där kommer vi även att ha en utställning som visar hur livet kunde tes sig på hemmaplan för soldatfamiljen, säger Cecila Gyllenberg Bergfasth ordförande i Kultur och fritidsnämnden och fortsätter.

Läs mer i tisdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om