Så var kulturåret 2015

De stora stjärnorna på Bråvalla och det dubbla rekordet på Musikhjälpen har fångat hela Sveriges intresse. Östergötland har minst sagt haft ett makalöst år i kulturens tecken.

Musikhjälpen leddes av Linnea Henriksson, Gina Dirawi och Kodjo Akolor. Foto: Fanny Miles

Musikhjälpen leddes av Linnea Henriksson, Gina Dirawi och Kodjo Akolor. Foto: Fanny Miles

Foto:

Linköping2015-12-22 10:17


Året rivstartade med den första upplagan av Where's The Music i februari.

Förutom många konsertbesökare medverkade 410 delegater under konferenspunkterna.

Festivalen är en utmärkt möjlighet för yngre och oetablerade band att synas. Några dagar efter att musiken hade ebbat ut i Industrilandskapet släpptes nyheten att publikfavoriterna från Wherersquo;s The Music - Silvana Imam, Beatrice Eli och Tove Styrke - skulle äntra scenerna på Bråvalla.

I slutet av juni var det dags för Sveriges största festival med 50 703 sålda biljetter. Bråvalla kunde briljera med stora namn som Calvin Harris, Robbie Williams, Muse, In Flames och Linköpings stolthet Lars Winnerbäck.

Under våren spelades Revolution på både Ung scen/öst i Linköping och Teater Bråddgatan i Norrköping. Debuterande dramatikerna Dimen Abdulla och Lidija Praizovic har skrivit manuset efter förfrågan från Ung scen/öst. Revolution blev en stor kritiker- och publiksuccé och har blivit uttagen att spela på Scenkonstbiennalen i Helsingborg 2016. I april var det återigen dags för Dansens vecka som pågick över hela länet. I Linköping blev det en härlig blandning av prova på-balett för barn och latinamerikanska rytmer i form av bachata och salsa. I Norrköping hölls en flashmob och ett Danceoke - som karaoke fast med dans. I slutet av månaden tog Linköping ett stort steg för att stärka yttrandefriheten då staden blev en författarfristad enligt organisationen ICORN, International cities of refuge network.

Sommarlinköping förgylldes av utställningen Becoming by recalling på Passagen där 12 konstnärers verk lyfte upp identitet och kulturarv. Under hösten var det ett stort fokus på föreställningar för alla åldrar. De yngre fick uppleva Blomma blad en miljard som med magiska dockor blandade humor och sorg. På Östgötateaterns scener i Norrköping och Linköping spelades rockteatern Frankenstein av Kasper Hoff. Anders "Moneybrother" Wendin väckte stort intresse då han gjorde skådespelardebut som djävul. Östgötateatern i Norrköping visade även Bröllopsresan med det ständigt aktuella ämnet tiggare. Föreställningen bygger på historier från EU-migranter som lever under en vägbro i Linköping och ger en gripande inblick i verkligheten. I februari 2016 har den nypremiär i Linköping.

Nyligen fick Linköping äran att vara värdstad för Musikhjälpen. Årets tema Ingen ska behöva fly undan klimatet bidrog till många viktiga samtal och minnesvärda stunder. En av höjdpunkterna var när tusentals studenter sjöng Stad i ljus tillsammans med Rickard Söderberg. I år slog Musikhjälpen rekord dubbelt upp när de samlade in 31 miljoner kronor och lockade till 268 000 engagemang. Ett strålande avslut på ett händelserikt kulturår.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om