SAAB fyller 75

Försvars och teknikföretaget SAAB fyller i år 75 år. Företaget har tillverkat både bilar och flygplan och nu ställs den första Ur"-SAABEN" ut på Flygvapenmuseet.

Hans "Osquar" Gustavsson fyller 89 år om en vecka, Jan Germundsson har jobbat på SAAB i 30 år och mitt mellan dem så stor Ursaaben modell 92.

Hans "Osquar" Gustavsson fyller 89 år om en vecka, Jan Germundsson har jobbat på SAAB i 30 år och mitt mellan dem så stor Ursaaben modell 92.

Foto:

Linköping2012-03-31 04:07


SAAB har funnits sedan 1937 och främst tillverkade man flygplan till det svenska flygvapnet. När sedan andra världskriget började lida mot sitt slut så bestämdes det att SAAB skulle försöka hitta andra sätt att behålla kompetens och personal. Lösningen blev att man började tillverka bilar. En som varit med sedan starten och de inledande diskussionerna 1944 är Hans Ingemar "Osquar" Gustavsson.

Visste inte hur...
- Jag började jobba på SAAB 1940 och var kvar där till 1991, säger den pigga 89-årigen och fortsätter att berätta.
- Vi byggde ju flygplan men kunde inte särskilt mycket om hur man gick tillväga med att bygga en bil. Men den bilen du ser här togs fram 1946. En rolig detalj är att modellen du ser här är svart alla de som sedan gjordes i serieproduktion är gröna. Det kan ju ha att göra med att man hade ganska mycket grön färg kvar sedan kriget tagit slut.
"Osquar" är unik på så sätt att han varit iblandad i samtliga bilmodeller som byggts i Linköping. Det byggdes bilar i Linköping enda fram till 1963 då alla bilproduktion togs över av Trollhättan och Linköpingsfabriken enbart koncentrade sig på att bygga flygplan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om