"Sänk rösträttsåldern till 16 år"

Under gårdagen hade BRIS, tillsammans med Rädda Barnen och studieförbundet Sensus, en temadag under rubriken "Låt barnen forma vår samtid och framtid".

Temadag i fullmäktigesalen. Foto: Tommy Pettersson

Temadag i fullmäktigesalen. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2016-04-29 16:43

Inledningstalade gjorde vår borgmästare Helena Balthammar och sedan tog dagens agenda vid och förts ut att tala var Cecilia Malm, verksamhetsutvecklare på Rädda Barnen. Hon talade om svensk lag kontra FN:s barnkonvention. Rikard Öhrvall, forskare vid Linköpings Universitet, pratade om demokratiutredningen skriver om hur barn har möjlighet att göra sig hörda och om förslaget om att sänka åldern då man får rösta för första gången.

16 åringar i valurnan

Det ligger redan ett förslag om att man i kommunalvalet 2018 som 16-åring ska få rösta. När det gäller riksdagsvalet finns det inget direkt skrivet men det pratas om att 2022 ska 16-åringar få rösta för första gången. Redan idag så finns det flera länder där 16-åringar fått rösta men man kan inte direkt säga hur det slagit, om det blivit fler som röstat eller om det på något annat sätt påverkat själva röstresultatet.

Bra av flera skäl

– Att sänka åldern från 18 år till 16 år kan vara bra av flera skäl. Dels är 18 år en ganska svår ålder genom att det händer mycket i livet då och att rösta kanske inte är det första man tänker på. Man flyttar kanske hemifrån, börjar plugga eller jobba. Istället skulle man ju kunna höja åldern men det är det ingen som förespråkar, menar Rikard Öhrvall.

Anders Lindkvist, avgående ordförande för Rädda Barnen och den som låg bakom temadagen, var nöjd men hur programmet utvecklat sig.

– Jag tror att barnen är de som bäst kan berätta för oss om hur de har det och under vilka villkor de lever. Dagen avslutades med ett panelsamtal där bland annat polisen deltog.

Anders Lindkvist är avgående ordförande i Rädda Barnen. Foto: Tommy Pettersson
Anders Lindkvist är avgående ordförande i Rädda Barnen. Foto: Tommy Pettersson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om