"Sätter barn och föräldrar i husarrest"

Skulle LSS-utredningens förslag bli verklighet kommer det att medföra husarrest för barn med funktionshinder och deras föräldrar. Det säger Jan Myhrman, ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Linköping.

Jan Myhrman är ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Linköping.

Jan Myhrman är ordförande i Rörelsehindrade barn och ungdomar (RBU) i Linköping.

Foto: Ulrik Svedin, TT

Linköping2019-01-25 06:00

Hans förslag till politikerna är enkelt.

– Lägg hela förslaget i papperskorgen.

För en tid sedan presenterades den omtalade LSS-utredningen. Den beställdes av den röd-gröna regeringen 2016, med den från början uttalade ambitionen att få ned kostnaderna. En uppmaning som regeringen senare backade ifrån.

Innehållet i rapporten har till viss del varit känt – och kritiserat – tidigare. Men slutresultatet är på inget sätt bättre än förväntat, enligt Jan Myhrman.

Ett av förslagen handlar om att barn under 16 år inte längre ska få statlig assistans utan ansvaret för den gruppen ska flyttas över till kommunerna. Något som oroar Jan Myhrman.

– Ja, eftersom det inte framgår VAD som ska ingå i kommunernas ansvar.

Om utredningen skulle antas, har många barn med funktionshinder och deras familjer all anledning att se dystert på framtiden, misstänker Jan Myhrman.

Personlig assistans är kostsamt. Genomförs förslaget innebär det att många miljoner – som i dag betalas av staten – istället läggs över som en kostnad på kommunerna

– Även om det är en rättighetslag så kommer det till sist att landa i hur kommunernas ekonomi ser ut.

Han tror att lösningen för många kommuner blir fler, men mindre insatser.

– Mera som punktinsatser. Assistans i den meningen att du ska kunna leva och vara som alla andra utifrån dina egna förutsättningar blir det inte om antalet timmar är för lågt. Då blir det allra mest nödvändiga du får hjälp med. Många familjer kommer inte att ha möjlighet att göra något. Man sätter helt enkelt barn och föräldrar i husarrest, säger han.

För många människor som är beroende av personlig assistans har de senaste åren varit tunga. Försäkringskassans striktare bedömningar har byggt på domar, den mest omtalade från 2009. Under våren gav dock Högsta förvaltningsdomstolen Försäkringskassan en knäpp på näsan med en dom som plötsligt gav många möjlighet att få tillbaka indragna assistanstimmar.

De insatser en person fått beviljat har tidigare omprövats vartannat år. Under våren 2018 stoppades tillfälligt tvåårsomprövningarna. Enligt regeringen skulle det skapa större förutsägbarhet för de inblandade.

Men det har också medfört, enligt Jan Myhrman, att många familjer inte törs ansöka om mer hjälp, trots att behoven kan öka ju äldre barnen blir.

– De vågar helt enkelt inte riskera att bli av med de timmar de har, säger han.

Försäkringskassan hänvisar ibland till föräldraansvaret när de nekar insatser. Från RBU:s sida har man, enligt Jan Myhrman, försökt få ett svar på hur långt ett normalt föräldraansvar sträcker sig. Än så länge utan resultat.

– Har man ett funktionshindrat barn så kräver det så enormt mycket av föräldrarna. Det skulle vara önskvärt att få ett förtydligande där, säger Jan Myhrman.

Thomas Bystedt (L), tidigare ordförande i omsorgsnämnden, tycker att det är bekymmersamt att utredningen föreslår att kommunerna i många delar ska ta över ansvaret för LSS från staten.

– Det är väldigt viktigt att vi får en tydlig fördelning av ansvaret, säger han.

Försäkringskassans striktare bedömning har gjort att ansökningarna om kommunal assistans i Linköping har ökat, enligt Bystedt.

Exakt hur stor ökningen är vet han inte, men säger att det ska komma en rapport inom kort.

Hur Linköpings kommun skulle klara att ta över ansvaret för LSS för barn under 16 år och personer med psykisk funktionsnedsättning – vilket är ett annat förslag i utredningen – kan inte Bystedt säga.

– Vi har det yttersta ansvaret för våra invånare. Men det är klart att det blir en avsevärd kostnad för kommunerna om de ska stå för hela kostnaden.

Men kostnaden måste tas, enligt Thomas Bystedt.

– Det handlar om värdighet och vi måste bereda de här personerna så bra förutsättningar som möjligt.

Lagen om särskild service och stöd.

Lagen infördes 1994 och är ett statligt bidrag som kan tillfalla den som har behov av mer än 20 timmars assistans i veckan för de så kallade grundläggande behoven (kunna gå på toaletten, sköta personlig hygien, föra mat till munnen, klä av och på sig och att kommunicera med andra).

Gäller personer med utvecklingsstörning, autism eller autismliknande tillstånd, med betydande och bestående begåvningsmässigt funktionshinder efter hjärnskada i vuxen ålder föranledd av yttre våld eller kroppslig sjukdom, eller med andra varaktiga fysiska eller psykiska funktionshinder som uppenbart inte beror på normalt åldrande.

Sverige: Cirka 15 000 personer har i dag statlig LSS

Kostnad totalt: cirka 25 miljarder

Linköping: 156 personer har assistansersättning från Försäkringskassan.

Linköping; cirka 1 400 personer har kommunala LSS–beslut. En person kan ha flera insatser beviljade.

Linköping: Totalkostnad för alla kommunala LSS-insatser 2018 var 621 938 000 kronor. (Som en jämförelse kostar det cirka 10 miljarder att driva Linköping i ett år.)

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om