Schweiz säger nej till Jas Gripen

Schweizarna röstade preliminärt nej till att köpa Jas Gripen från Sverige i gårdagens folkomröstning. Därmed ser det ut som om miljardaffären inte kommer att bli av.

23-miljardersaffären blir inte av.

23-miljardersaffären blir inte av.

Foto:

Linköping2014-05-19 06:51


Resultatet i den schweiziska folkomröstningen var under söndagskvällen preliminär och den visade att 53,4 procent hade röstade nej och 46,6 procent hade röstat ja.

Stort röstdeltagande
Valdeltagandet var ovanligt högt för en schweizisk folkomröstning vilket förklaras med det upphaussade intresset för Gripen. Nej-sidan har hela tiden haft ett försprång i opinionsmätningarna och de rödgrönas argument har varit att Schweiz inte ska lägga 23 miljarder kronor på ett stridsflygplan. Det var inget större firande i Linköping men Paul Lindvall är dock försiktigt optimistisk.
- Schweizarnas beslut innebär inte någon kris för Linköping. Men jag sticker inte under stol med att Nej utslaget är en stor besvikelse, menar Paul Lindvall kommunstyrelsens ordförande i Linköping.
- Brasilien är inne i ett förhandlingsläge och Tjeckien vill leasa de flygplan de redan har fortsättningsvis vilket innebär att Jas Gripen är internationellt gångbar fortfarande.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om