Sex svenska destillerier på Whiskyexpo

Nu är det hög tid att köpa biljetter igen till Whiskyexpot där Whiskynördar kan sikta in sig på en rad olika kvalificerade seminarier från kända leverantörer i branschen. Årets dryckesmässa bjuder också på hela sex svenska destillerier bland utställarna.

För femtonde året i rad bjuder nu familjen Lindblad in till dryckesprovningar och intressanta utställare. Foto: Tommy Pettersson

För femtonde året i rad bjuder nu familjen Lindblad in till dryckesprovningar och intressanta utställare. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2018-01-18 16:00

För femtonde året i rad bjuder nu Kenneth Lindblad in till dryckesprovningar och intressanta utställare. Den numer legendariske Whiskyexpogeneralen Lindblad, började sin verksamhet med att bjuda in ett tjugotal vänner år 1992 för att prova whisky och det blev sedan grunden till whiskyklubben Beathas Vänner resten är som man brukar säga en pågående historia.

Svensk kvalitet

Sverige har en stark representation på årets whiskyexpo. Sex stycken destillerier ställer ut samt Sveriges enda tunnbindare. Senaste åren har en explosionsartad utveckling skett på whiskydestillerier och det kommer att synas på expot.

- Till årets whiskyexpo som går av stapeln fredag 2 februari och lördag 3 februari Linköpings Konsert- & kongress är fler än 25 utställare anmälda.Linköpings whiskyexpo speciella nisch är seminarier. Där man går på djupet bland whisky och rom, säger expogeneralen Kenneth Lindblad och fortsätter.

- På whiskyexpo ställer Mackmyra whisky från strax utanför Gävle ut. Sveriges äldsta destilleri som startade redan 1999. Ett långt försprång före alla andra. Sedan har vi Smögen whisky från Hunnebostrand på västkusten som startades 2009 av whiskynörden Pär Caldenby. Vi har Box whisky från Ådalen Höga kusten startade 2010 vid Ångermanälven där det tidigare legat en fabrik för trä-boxar.

Gotch whisky

Kenneth berättar också om destilleriet Gotlands Whisky som grundades i Roma på Gotland 2012, pratar man inte om scotch whisky utan om Gotch whisky .

- Vi ska inte glömma Tevsjö Destilleri från Järvsö i Hälsingland startades december 2012 och är inte bara destilleri utan också kvarn. Gammelstilla whisky från Torsåker grundades 2012 . Alla har numera färdiga produkter enligt de Skotska whiskylagarna som stipulerar tre års lagring på ekfat. Apropå ekfat så kommer Thorslunds Kagge med Johan Thorslund att närvara på whiskyexpo.

Thoslund startade redan 1995 i Åtvidaberg men håller numera till i Högsjö i Sörmland där han tillverkar fat åt bland annat alla svenska destillerier. Så representationen av Sverige är hög på årets mässa. Som sig bör då Skottarna anser att vi är helt tokiga i whisky.

Kenneth Lindblad berättar om Gotch whisky och den svenska utvecklingen av destillerier. Foto: Tommy Petterson
Kenneth Lindblad berättar om Gotch whisky och den svenska utvecklingen av destillerier. Foto: Tommy Petterson
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om