Sexåring avled efter mordbrand

En mor och dotter fördes i torsdags till sjukhus efter en lägenhetsbrand på Ekön i Motala i torsdags. Den sexåriga flickan avled senare under natten på grund av rökskador. Polisen i Motala meddelade efter utredning och förhör att man misstänker att branden var anlagd.

Linköping2004-01-17 00:56

Det var vid 14.30-tiden som räddningstjänsten i Motala larmades om en lägenhetsbrand på Styvingevägen på Ekön i Motala. Larmet kom från några förbipasserande som sett rök komma från lägenheten som låg på bottenvåningen i ett trevåningshus.
- Det var ingen kraftig rök när vi kom dit, det syntes varken utanför eller inne i trapphuset, säger Lars-Inge Wahlström, brandmästare vid räddningstjänsten i Motala.
Räddningstjänsten trängde sig in i lägenheten med yxa genom en låst dörr och rökdykare sattes in för att göra en genomgång.
- Det var först när vi öppnade dörren och fönster som det blev en kraftig rökutveckling, säger Lars-Inge Wahlström.

Avled under natten
Den 43-åriga kvinnliga lägenhetsinnehavaren och hennes sexåriga dotter hittades medvetslösa i vardagsrummet och transporteras till lasarettet i Motala med allvarliga rökskador. Den sexåriga flickan avled senare under natten på lasarettet på grund av rökskadorna.
Kvinnan förflyttades under torsdagskvällen till intensivvårdsavdelningen på universitetssjukhuset i Linköping. Och under fredagen fördes hon vidare till Karolinska sjukhuset i Stockholm.
Räddningstjänsten arbetade på olycksplatsen fram till 15.30-tiden då en man stannade kvar för bevakning. Han kunde lämna platsen en timme senare.
- Själva branden började i vardagsrummet och var inte så stor, säger Lars-Inge Wahlström. Att det blir sådan kraftig rök beror på vad det är som har brunnit och i det här fallet var det en fotölj och den avger skumplast och sådant.
Exakt vad det var som orsakade branden är fortfarande oklart.

"Det finns en missstänkt"
Polisen inledde en teknisk undersökning av platsen under torsdagskvällen som avslutades under fredagen. Ett flertal förhör har hållits och ytterligare kommer att ske under helgen.
Den omkomna flickan har obducerats och på eftermiddagen kunde kriminalpolisen i Motala konstatera att det föreligger misstanke om att branden var anlagd.
Kammaråklagare Britt-Louise Wiklund har kopplats in för att leda förundersökningen.
- Så mycket kan jag säga att eftersom en åklagare kopplats in så finns det en misstänkt i ärendet, säger Britt-Louise Wiklund. Annars skulle det varit ett spaningsärende hos polisen.
Ärendet rubricerades först som mordbrand men under fredagseftermiddagen ändrade åklagare brottsrubriceringen till mord och grov mordbrand.
- Utredningen pågår, mer vill jag inte gå in på i nuläget, säger Britt-Louise Wiklund.

Läs mer:

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om