Shanazi hjältar vill inspirera och förändra

Hedersvåldsproblematiken är svårhanterlig och komplex. Shanazi hjältar riktar sig till invandrar killar och de vill visa andra vägar att gå för de unga killar som inte finner någon råd.

Hoshi och Ninab tycker att Shanazi hjältar kan vara en insats för en själv Foto: Oliver Swärdh

Hoshi och Ninab tycker att Shanazi hjältar kan vara en insats för en själv Foto: Oliver Swärdh

Foto:

Linköping2012-02-09 07:50


Hoshi Kafashi blev inspirerad av Fryshusets Sharafs hjältar och bestämde sig för att ta projektet till Linköping och Östergötland. Shanazi betyder ära och var ett passande namn. Hjältar är de unga killar som utbildas inom projektet för att kunna ge stöd och vara förebilder.

Hedersvåldet
Hedersrelaterat våld åsyftar till våld som kan finnas i starkt patriarkala familjesystem. Upprättande av heder och skamkänslor är ofta den faktor som styr. Med påtryckning från familj och kultur kan det vara svårt att avgöra vad som är rätt och fel. Shanazi hjältar vill visa att det finns andra vägar att gå.
- Vi vill lyfta fram killarna i den här frågan. De ses som förövare i mångas ögon när de snarare är offer säger Hoshi. Många av killarna vill ha egen fritid som inte innefattas av att behöva övervaka sin syster berättar Hoshi och fortsätter
- Det hela handlar om tvång hellre än vilja då det är kulturellt betingat snarare än religiöst.

Jämställdhet är grunden
Jämställdhet, demokrati, sexualitet och hedersproblematik är några av de ämnen de pratar om inom gruppen.
- Killarna får lära sig hur de kan stötta sina systrar och förstå att frihet inte är likställt med att sälja sig säger Hoshi. Med ödmjukhet i rösten förklarar han att han är stolt över sin kultur men att det finns en smutsig del som man måste sudda ut och att hjältarna kan vara ett bra redskap.
- Det bästa man kan göra är att plocka ut de bästa delarna från olika kulturer och göra en god omelett säger Hoshi med ett skratt.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om