Simulator lyfter flygutbildning

Flygutbildningskostnaderna har skjutit i höjden. Med en unik flygsimulator kan Linköpings flygklubb hålla nere utbildningskostnaderna - och samtidigt höja utbildningskvaliteten.

Linköping2007-09-07 06:33

Motorn dör. Flygplanskroppen förvandlas till ett fladdrande löv i den kraftiga vindturbulensen. Vassa alptoppar närmar sig snabbt underifrån.
- May day! May day! Sigurd Erik - Sigurd Ivar Martin!Vi har motorbortfall!
- Det är uppfattat! Position?
- Tre nautiska mil från sydväst om Tegnersee. Avser att landa på vattnet.
- Det är uppfattat. Räddningstjänsten larmas.
Regnblandad snö slår mot rutan på cockpiten medan flygplanet kryssar mellan alptoppar och åskblixtar. Vad gör jag? Ner kommer vi alltid. Frågan är hur? Jag vänder mig mot styrman Sture Bjelkåker. Han har 9000 flygtimmar i bagaget. Det känns tryggt.
- Du får ta ner henne själv mot sjön därnere, säger han.
Inte lika tryggt längre.
Handsvetten tilltar.
Det hela slutar i en oslagbar uppvisning i konsten att landa våldsamt och en bruten vinge.
Men undertecknad är oskadd. Lite vingklippt möjligtvis. Värre än så blir det inte när du tränar nödsituationer på Linköpings Flygklubbs nya flygsimulator.

Jättelyft
Nu kan även flygelever och privatflygare tränas i värsta tänkbara flygsituationer utan att göra av med en enda liter bränsle - och utan att riskera livet.
- Det är ett jättelyft för oss, menar Sture Bjelkåker Skolchef på LFK.
Simrod 101 gör det möjligt. En ny generation av flygsimulator. Den bygger på modern teknik och baseras på Microsoft Flight Simulator programvara.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om