Sju av tio oroas över sjukvården

Sju av tio östgötar är rädda för att råka ut för sjukdom eller en olycka och att sjukvården då inte ska fungera.
93 procent har dessutom installerat brandvarnare i hemmet för att känna sig tryggare i vardagen.
Detta visar ny statistik från Länsförsäkringar.

Linköping2004-05-14 23:13

Nästan var fjärde östgöte anser sig vara mer oroad idag än för ett år sedan.
Oron skiljer sig dock mellan de olika grupperna av ålder, kön och inkomstklasser, visar undersökningen.
En stor del av östgötarna visar sig på senare tid ha fått en något ökad oro när det gäller relationen till sjukvården i länet.
Enligt statistiken är andelen östgötar som har svarat att de oroar sig för att bli allvarligt sjuka, större nu än för ett år sedan, 67 procent i år och 63 procent förra året.
Likaså är andelen som är rädda för att sjukvården inte ska fungera tillfredsställande den dagen något inträffar, något högre i årets undersökning. 73 procent anser sig vara mer oroade för detta i år mot förra årets 67 procent.
Andelen invånare som oroar sig för att deras barn ska råka ut för en trafikolycka är högre, men har ändå minskat under året, från förra årets 92 procent till årets 86 procent.
Även på frågan om eventuell oro för att själv råka ut för en trafikolycka svarar något färre ja denna gång.

Fler kvinnor än män
De tillfrågade som är rädda för att bli allvarligt sjuka är till antalet fler kvinnor än män, 77 procent av kvinnorna anser sig vara oroade för detta, medan andelen män endast är 56 procent.
Kvinnor och män oroar sig, enligt undersökningen för olika saker.
Resultatet visar att män oroar sig mer än kvinnor för att bilen ska gå sönder eller bli stulen.
Kvinnorna i länet, verkar i sin tur oroa sig mer än männen för att bli överfallna eller misshandlade, att hemmet förstörs vid en brand eller att ekonomin inte ska gå ihop.

Åtgärder för säkerheten
I undersökningen har de tillfrågade även fått svara på vilka åtgärder man har vidtagit för att känna sig säkrare. Bland alternativen finns installation av inbrottslarm, om man undviker att gå ut ensam på kvällar och nätter, användande av cykelhjälm, och om man låter barnen gå ut utan uppsikt. Alla dessa frågor har relativt få svarat ja på.
Däremot svarar 93 procent att de har brandvarnare i hemmet, 81 procent att de alltid kör försiktigt och 71 procent svarar att de alltid håller ytterdörren låst.
Undersökningen om människors oro görs varje år och denna gång med totalt 7 800 personer mellan 16 och 69 år, runt om i landet, varav 300 personer är östgötar.
Telefonutfrågningen gjordes i mars månad.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om