Sjuksköterskebrist vid Universitetssjukhuset

Sjuksköterskebristen inför sommaren gör att Universitetssjukhuset drar ner på antalet vårdplatser mer än tidigare år. - Men totalt sett är situationen ungefär som förra året i landstinget, säger Mats Uddin, personaldirektör på Landstinget i Östergötland.

Linköping2013-06-08 04:05

Sjukvården börjar nu bli klar med bemanningen inför sommaren. Det står klart att det återigen har varit svårt att rekrytera erfarna vikarier till sommarmånaderna.
- I år har det varit andra verksamheter som har haft problem att rekrytera. Förra året var det beymmersamt för akuten på Universitetssjukhuset att få tag i folk, men akuten har i år haft bra bemanning under hela våren och i sommar, säger Mats Uddin, personaldirektör.

20-25 saknas
Rekryteringsproblemen i sommar gäller främst akut- och medicinklinikerna vid Vrinnevisjukhuset och Lasarettet i Motala. På US är det kirurgkliniken som har haft svårt att rekrytera.
- I år är det svårt att rekrytera allmänsjuksköterskor.
Vi skulle behöva 10-15 vikarier till på US och kanske ytterligare 10-15 till för att ha en bra vikariesituation i hela länet, säger Mats Uddin.
För att klara vården patientsäkert är antalet vårdplatser minskade med 20 procent i sommar jämfört med en vanlig dag i landstinget.
Under en fyraveckorsperiod, vecka 29 till 33, kommer Universitetssjukhuset minska antalet vårdplatser i större utsträckning än förra året. Under vecka 29 är antalet vårdplatser 445 jämfört med 463 året innan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om