Skattehöjningar och reformer

Nya lagar träder i kraft vid årsskiftet.

Det spelar nästan ingen roll vilket drivmedel som fordonet går på. Skatten höjs i de allra flesta fall ändå. Foto: Tommy Pettersson

Det spelar nästan ingen roll vilket drivmedel som fordonet går på. Skatten höjs i de allra flesta fall ändå. Foto: Tommy Pettersson

Foto:

Linköping2015-12-31 09:00


Vid årsskiftet träder en rad nya lagar i kraft. Ett drygt åttiotal nya lagar kommer till eller ändras. Det är finansdepartementet som står för flest lagändringar och då handlar det nästan bara skatter.

Alla lagar och ändringar har direkt påverkan på kommunmedborgarna i olika grad. Bland annat blir det sänkt skatt för pensionärer, se artikel här intill om pensionärernas ekonomiska förbättring i Linköping och Norrköping.

Den första januari höjs skatten på bensin med låg etanolhalt blir dyrare vilket förvånar många i riket. Befrielsen från energiskatt minskas för etanol som låginblandas i bensin till 74 procent samt för höginblandad etanol (E85) till 73 procent av den energiskatt som gäller för bensin.

För fossilbaserad bensin och fossilt dieselbränsle höjs skatten med, 48 öre litern för bensin respektive 53 öre litern för dieseln. Snus, cigaretter och andra tobaksvaror blir lite billigare. Punktskatterna på alla tobaksvaror sänks med 0,44 procent i jämförelse med förra året. Det omdiskuterade rutavdraget sänks till 25 000 kronor per år vilket är en halvering. Avdrag för städning och rengöring gäller bara enklare arbete och matlagning omfattas inte längre av avdraget. Reserverade dagar med föräldrapenning ökas med 30 dagar för att öka jämställdhet i fördelning av barnomsorg och hemarbete mellan föräldrarna.

Läs mer i torsdagens papperstidning

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om