Skenande underskott och ny alkoholpolitik

Socialnämnden hade sitt månatliga sammanträde igår och då beslutades det helt planenligt och unisont om nya riktlinjer för alkoholpolitiken i Linköping. Man avhandlade också sin ekonomiska tertialrapport som nu visar på ett dramatiskt skenande underskott på grund av statens övervältring av kostnader efter individers avslutade flyktingintroduktion.

Niklas Borg är bekymrad över underskottet.

Niklas Borg är bekymrad över underskottet.

Foto:

Linköping2013-05-30 06:44


Ansvaret för flyktingintroduktionen och då inte minst inträdet på arbetsmarknaden har bollats fram och tillbaka mellan kommunala och statliga myndigheter.
Det verkar som om ingen av nivåerna klarar av att integrera flyktingar på ett framgångsrikt sätt och därmed sänka  kostnaderna för ett inträde i det Svenska samhället.

Underskottet skenar iväg
Årets inledande tertialrapport var inte någon höjdare på nämnden på grund av att underskottet landar på en miljon kronor och det förväntas stiga ytterligare tio miljoner innan året är slut.
- Vi har en strid ström människor som kommer när de avslutar flyktingintroduktionen efter två år och då hamnar de på kommunalt försörjningsstöd istället. Det leder till ekonomiska bekymmer för socialnämnden och vi uppmärksammar naturligtvis detta.
Vår nämnd kan inte ensamt göra mycket åt det utan det är frågan om vilka insatser i praktik, jobb och utbildningar som vi kan erbjuda för att få resultat, säger en bekymrad ordförande i socialnämnden Niklas Borg (M).

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om