Skola eller äldreboende?

I december 2012 tog barn och ungdomsnämnden beslut om att arbeta för att bygga en ny högstadieskola i centralt läge, en utbyggnad av årskurs 7 till 9-verksamheten på Kungsbergsskolan och förändringar i Tannefors var några av de inriktningsbeslut för framtida skolorganisation som man tog ställning till då. Plötsligt dök det upp en djärv idé om att bygga en ny högstadieskola mitt i stan där det fanns planer på ett äldreboende.

Linköping2013-06-17 06:51

Elsa Brändströms skola har under en väldigt lång tidsperiod varit kommunens egen vuxenutbildning men efter kunskapslyftet och en period av intensiva upphandlingar blev skolans elevvolym brandskattad och byggnaderna där undervisningen bedrevs var inte de mest moderna och 2011 flyttade man därför till nyrenoverade lokaler i Kunskapsgallerian.

Avgörs i september
Gamla Komvux-lokalerna har stått tomma en längre tid och en del av skolan har blivit vattenskadad på grund av regn. Kommunen har arbetat fram en detaljplan där tomten tas i anspråk för äldreboende men ett alternativt förslag om användning av "Komvuxskolan" för grundskoleändamål dök upp i våras.
Tidigt i våras gav kommunens planeringsutskott sina tjänstemän i uppdrag att utreda förutsättningarna för en ny detaljplan vid Elsa Brändströmsplats på Klostergatan och detta PLU - beslut ändrade därmed förutsättningarna totalt för ett detaljplanearbete som var inne på slutvarvet. Borta var tankarna på att bygga äldreboende och lägenheter till förmån för en ny centralt placerad högstadieskola istället. Men kommunens eget kommunala fastighetsbolag, Lejonfastigheter som har det operativa ansvaret, tyckte att det var ett dumt förslag av ekonomiska skäl.
Man ansåg från bolagets sida att det skulle bli för dyrt att bygga om den gamla skolbyggnaden, som inte får rivas, till moderna och funktionella skollokaler och förordade istället sina egna utbyggnadsplaner för skolan. Nu har planeringsutskottet tagit en oberoende konsultbyrå, WSP management, i anspråk för att bedöma frågan om "Elsas" lämplighet som skola eller ej.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om