– Vi förstår och har respekt för alla olika känslor som uppstår efter detta beslut. Vi är också otroligt ledsna över att tvingas ta detta beslut och vill verkligen att alla ska veta att vi har gjort allt vi kan, säger Thorengruppens utbildningschef, Håkan Wallengren, i ett pressmeddelande.
I snart 15 år har Thoren Business School bedrivit gymnasieskola på Storgatan 3 i centrala Linköping. Men nu tar historien för Affärsgymnasiet slut. På torsdagsförmiddagen meddelade friskolekoncernen att skolan ska avvecklas inför kommande läsår.
Som orsak anges att skolan inte har kunnat säkra lokaler för verksamheten framåt, då de man besitter idag byggt på tillfälliga bygglov för skolverksamhet som avlöst varandra. Tillstånden går efter 15 år ut i september och för att få ett permanent bygglov krävs en ändring i detaljplanen.
Skolan anger också att lokalerna är i behov av omfattande renovering.
Linköpings kommun har meddelat att ett beslut om permanent bygglov kan ges före sommaren, men Thorengruppen menar att tiden för att vänta in ett sådant besked inte finns.
Verksamhetschefen Pernilla Tolgfors tycker att de har gjort vad man kunnat.
– Vi tycker att vi har väntat så länge vi kan utifrån vårt ansvar för elevernas utbildning. Vi vet ju inte heller om vi hade fått ett positivt eller ett negativt svar eller exakt när. Det vi vet är att arbetet med att ändra en detaljplan är en lång process och ingen har velat säga om det lutat åt det ena eller andra hållet.
Hade ni inte kunnat förutspå den här situationen och ansökt om permanent bygglov tidigare?
– Möjligen, men vårt första alternativ har varit att hitta alternativa lokaler. Vi har levt med de här förutsättningarna hela tiden, men har inte nått fram under väldigt många år, säger hon.
Bristen på ändamålsenliga ytor för skolverksamhet i Linköpings centrala delar är något som samhällsbyggnadsnämndens ordförande, Stefan Eriksson (M), sett över tid.
– Det är inte lätt att hitta den här typen av lokaler, men visst är det viktigt att vi har skolor både i centrala lägen och utanför. Vi håller på att se över hur vi kan använda lokaler på bästa sätt, både resurseffektivt och ekonomiskt, säger han.
Torsdagens besked innebär att de elever som idag går på skolan, tvingas se sig om efter en annan lösning för sin skolgång.
Totalt är det 31 elever i årskurs ett och 37 elever i årskurs två som berörs av avvecklingen.
De som idag går i årskurs två kommer att erbjudas fortsatt utbildning i Yrkesgymnasiets lokaler på Linnégatan. Elever i årskurs tre kommer att kunna ta studentexamen som planerat.
Utöver skolans elever berörs också 19 anställda.
Ledningen understryker att det inte är elevunderlaget till hösten som påverkat processen. De menar att de vill ta ansvar för nuvarande och kommande elever genom att i god tid ge möjlighet att söka sig någon annanstans.
Thorengruppen har den senaste tiden varit omskriven då koncernen fått ta emot flera förelägganden om allvarliga brister i undervisningen. I veckan gick Skolinspektionen ut och varnade för att de kan förlora alla sina trettiotal tillstånd att driva skola om ytterligare missförhållanden kommer fram.
Har det vägts in i det här beslutet på nåt sätt?
– Nej, det är bara olyckliga omständigheter. Vi hade inte avvecklat skolan om vi hade haft lokaler, säger Pernilla Tolgfors.
I Linköping finns inga anmälningar till Skolinspektionen de senaste åren.