Skolgången kan förlängas till tio år

I går presenterade regeringen ett förslag om ett års förlängd skolplikt som har väckt både positiva och negativa röster. Grundskolan förlängs till tio år och de elever som inte klarar målen ska kunna få förlängd skolplikt med ytterligare ett år.

Linköping2014-01-11 05:05

Catharina Rosencrantz på barn- och ungdomsnämnden uppskattar regeringens förslag, som hon tycker borde ha införts tidigare.
- Det är en otydlighet i landet hur förskoleverksamheten bedrivs. Förskolebarn är redo för struktur, under förutsättningarna att förskolepedagogiken används.
Visst ska barn få vara barn, och kraven ska förstås inte var lika stora som i dagens förstaklass, säger hon, och inflikar att språkundervisningen i engelska med fördel skulle kunna starta tidigare än vad den gör i dag.
Hon påpekar att lärarna fortfarande ska vara lyhörda eftersom två sexåringars utveckling kan vara på helt olika stadier. Det gäller då att möta barnen på deras mognadsnivå.
- Jag tror inte det här är lösningen på resultatproblemen i svensk skola, men en förlängd skolgång kan vara en del i paketet. Det kan i många fall vara nödvändigt för barn som inte talar svenska och behöver mer tid i skolan.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om