Sköterska stal på US - erkände i förhör

Sedan oktober har akuten på US varit plågad av ett flertal stölder då patienter har fått både större och mindre penningsummor stulna när de varit intagna. Efter förhör och inre spaning kunde en kvinna beslås med att ha utfört stölderna.

Linköping2016-03-07 13:38

Det hade länge gått rykten om att patienter fått sina ägodelar genomsökta och sedan blivit av med kontanter när de kommit in till akuten. Främst är det äldre personer som drabbats.

- Totalt rör det sig om fyra stölder som skett mellan oktober 2015 och i februari i år, berättar Björn Goding som är utredningsbefäl vid Linköpingspolisen och den som lett spaningen mot sköterskan.

- När vi såg att det var flera olika stölder som drabbat samma avdelning så började vi lägga pussel och ganska snart kom vi fram till en möjlig gärningsperson. Sedan gjordes en fotokonfrontation med både den kvinna och man som senast varit utsatta för stölder då de varit inne på akuten. Vid konfrontationen var en av målsäganden säker på vem som hade gjort stölderna och rotat i dennes tillhörigheter. Något som den bestulna kvinnan alltså själv bevittnat, berättar Björn Goding vidare.

Det var även Björn Goding som förhörde den misstänkta kvinnan, som är i 50 års ålder och som arbetat många år inom US, och till slut fick henne att erkänna.

Stölderna har alltså skett i oktober, då en person blev av med 2 300 kronor och sedan tre tillfällen i februari då sammantaget tre personer blivit av med över 4 000 kronor.

- Först sa hon inte mycket men sedan både erkände hon och sade att hon skämdes mycket för vad hon gjort. Dock hade hon igen bra förklaring till varför hon gjort som hon gjort. Man ska dock komma ihåg att det här ett verkligen en låg typ av brottslighet när man ger sig till att stjäla för dem som r både sjuka och gamla, avslutar Björn Goding, utredningsbefäl vid Linköpingspolisen.

- Nu har vi slutredovisat ärendet till åklagaren som sedan får bestämma om detta håller för ett åtal eller inte.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om