Det var inte bara publiken på Lasse Winnerbäcks konsert som drabbades av det åskovädret med medföljande skyfall som drog fram över Linköping den 27 augusti.
Enorma mängder regnvatten forsade fram genom den lågt belägna Trädgårdsföreningen och orsakade skador på en damm, brunnslock, gångvägar och delar av lekplatsen i Parkleken.
– Det var en extrem vädersituation. Det var mer än ett 100-årsregn, säger Peter Wimble, affärsenhetschef för ledningsnät vid Tekniska verken.
Med 100-årsregn menas ett regn som statistiskt sett kommer vart hundrade år. Vid mätstationer på olika håll i Linköping mätte man upp att det föll mellan 125 och 140 millimeter regn under det aktuella dygnet, vilket motsvarar upp till 146-årsregn.
I mars i år berättade vi att Tekniska verken byggde ett dagvattenmagasin mitt emot Naturcentrum i Trädgårdsföreningen, just för att minska risken för översvämningar vid kraftiga regnoväder.
Men magasinet räckte inte till. Det blev överfullt och när även bräddavloppet gick fullt forsade vatten ut genom brunnar tillsammans med vatten från andra markytor ända ner till den lägst belägna Parkleken.
– Det var ändå bra att vi hade magasinet. Annars hade det kunnat bli ännu värre skador, säger Peter Wimble.
Är dagvattenmagasinet underdimensionerat eftersom det blev som det blev?
– Nej, det är det största underjordiska vattenmagasin vi har byggt. Det rymmer 1,5 miljoner liter vatten och är dimensionerat för 30-årsregn. Men när det kommer så mycket regn räcker det helt enkelt inte till, säger Mats Johansson, VA-strateg vid Tekniska verken.
En av anledningarna till att dagvattenmagasinet byggdes var att förtätningen av staden och nybyggnation på grönytor gör behovet av den typen av anläggningar ökar.
Nu ska det byggas på Stolplyckan intill Trädgårdsföreningen. Gör inte det att risken för liknande situationer blir ännu större framöver?
– Det finns planer på ytterligare ett magasin uppåt T1-hållet, säger Mats Johansson.
Ännu återstår en del arbete i parken för Tekniska verken.
– Vi har kvar att återställa de erosionsskador som uppstått vid brunnslocken.
Även Linköpings kommun har mycket arbete kvar i Trädgårdsföreningen.
– Skyfallet förstörde en hel del. Mängder med vatten sköljde in i köksträdgården och förstörde gångar där, liksom flera andra gångar i Trädgårdsföreningen. Som tur var klarade sig genbanken med rödlistade arter i själva köksträdgården. Även i parkleken är det massor som är förstört. Där har vi också fått inhägna delar där vi inte vågar släppa in folk. Det är gummimattor som underminerats och material som sköljts bort, säger Liselott Johansson, stadsträdgårdsmästare i Linköpings kommun.
Ett bevis på de krafter som släpptes lösa i skyfallet var att man långt in i Trädgårdsföreningen hittade äpplen som sköljts med av vattenmassorna– förmodligen från den intilliggande Stolplyckan.
Hur lång tid kommer det att ta innan avspärrningarna tas bort?
– Det vågar jag inte svara på. Vi håller på att resonera om hur vi ska laga lekplatsen. Vi måste försöka göra den tillgänglig så gott som möjligt. När det gäller grönytan över magasinet måste vi ha den inhägnad eftersom den blev förstört av regnet. Den måste göras i ordning innan vi släpper in folk igen. Men inhägnaden kommer att minskas ner och stor del av gräsytan kommer att öppnas upp, säger Liselott Johansson.