Söker kvinnor med förlossningstrauma

En förlossning tar alltid på krafterna, men det är inte alla som känner något glädjerus när barnet väl har kommit till världen. Tvärtom är psykisk ohälsa i samband med förlossning ett undangömt och tabubelagt fenomen som är vanligare än många tror. LiU är framstående när det gäller internetbaserad terapi och nu efterlyses deltagare till en nätstudie.

Katri Frankenstein och Loviisa Lundberg söker kvinnor med förlossningsdepression som på sikt ska kunna utveckla vården.

Katri Frankenstein och Loviisa Lundberg söker kvinnor med förlossningsdepression som på sikt ska kunna utveckla vården.

Foto:

Linköping2014-02-21 08:02


Katri Frankenstein och Loviisa Lundberg går sista terminen på psykologprogrammet på LiU.
Inom ramen för ett forskningsprojekt drivet av bland andra överläkaren och specialisten i gynekologi Katri Nieminen, professorn i psykologi Klaass Wijma och Gerhard Andersson som är psykoterapeut och pionjär inom självhjälpsbehandling över internet driver de en nätstudie som ska hjälpa kvinnor med förlossningstrauman.
- Det finns uppenbara brister i vården i dag. Få kvinnor får den hjälp de verkligen behöver och mår psykiskt dåligt efteråt.
Ur vårdens perspektiv kan förlossningen anses vara lyckad men för kvinnan kan det vara skrämmande att till exempel tappa kontrollen.
Hon kan uppleva att ingen lyssnar eller vara rädd för sitt eget eller barnens liv, säger Katri och Loviisa.Med en textbaserad internetbehandling över nätet där KBT (kognitiv beteendeterapi) ligger till grund ska förhoppningsvis fler vända sin psykiska hälsa på rätt köl.

Botad av internet
Behandlingen tar åtta veckor och är lik en vanlig samtalsbehandling. De får läsa textavsnitt och göra övningar, med stöd av en personlig behandlare. Allt sker förstås anonymt i ett slutet kontaktbehandlingssystem.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om