Spaningsledaren bodde granne med dubbelmördaren Nyqvist

Nils Ahlberg, som under många år ledde jakten på dubbelmördaren bodde granne med honom i stadsdelen Johannelund. "Märkligt. Mycket märkligt", säger Ahlberg.

Nils Ahlberg, som i många år ledde jakten på dubbelmördaren Daniel Nyqvist, bodde granne med honom i Johannelund.

Nils Ahlberg, som i många år ledde jakten på dubbelmördaren Daniel Nyqvist, bodde granne med honom i Johannelund.

Foto: STEFAN JERREVÅNG / TT

Linköping2020-06-11 15:43

Nils Ahlberg klev efter en tid in som spaningsledare för dubbelmordet på Åsgatan i Linköping, ett arbete som efter mordet på statsminister Olof Palme beskrivs som det största i svensk kriminalhistoria.

Nu har det visat sig att Ahlberg under några år bodde granne med Daniel Nyqvist i Johannelund, vilket Expressen var först med att berätta om.

– Märkligt. Mycket märkligt, säger den erfarne utredaren som också arbetade på avdelningen för grova brott i Östergötland.

Nils Ahlberg berättar att han bodde i ett villaområde, bara ett stenkast bort från den lägenhet som Daniel Nyqvist var bosatt i.

– Nu när jag har sett bilder på honom kan jag inte påminna mig om att jag stött på honom tidigare. Men det är ett stort bostadskvarter med flera hyresfastigheter. Det var ständigt folk i rörelse.

Ahlberg beskriver stadsdelen som lugn och trygg att leva i.

– Vi bodde där i över 35 år. Visst. Helt stilla var det inte. Under tiden inträffade tre, fyra mord. Samtliga klarades tack och lov upp och jag arbetade åtminstone med några av fallen.

Att dubbelmordet på Åsgatan har fått sin lösning kommer att betyda mycket för det fortsatta livet i Linköping och även i övriga delar av Sverige, menar Nils Ahlberg.

– Invånarna kan äntligen andas ut. Det är ett stycke svensk kriminalhistoria som nått sitt slut. Jag var hela tiden säker på att mördaren skulle fångas in, men inte på det här sättet.

– Jag var till exempel tämligen övertygad om att han inte bodde i Linköping och att han sedan en tid även kanske var avliden.

Att Daniel Nyqvist kunde klara sig undan rättvisan så länge som 16 år, anser Ahlberg som mycket uppseendeväckande.

– Han levde, som jag förstår, ett tillbakadraget liv. Men någon i hans omgivning, släkt eller vänner, borde ha fått veta vad som hänt och slagit larm till polisen.

Nils Ahlberg, nu 72 år gammal, hade möjligheten att gå i pension när han var 61.

Han valde att stanna kvar ytterligare några år.

– Jag lämnade kåren när jag var 67. Trivsel, härliga kollegor och alla spännande jobb. Det var detta som fick mig att jobba lite längre än jag behövde. 

När Ahlberg ombeds ge sin bild av dådet på Åsgatan säger han:

– En oplanerad handling genomförd av galning. På sitt sätt en tragedi för alla inblandade, närstående till offren och även till mördaren.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!