Spänningskablarna täcker in Linköping

Mitt i Södra Ekkällan har en bunkerliknande byggnad rests upp. Nu är den nya kraftstationen M11 klar och redo att börja förse södra Linköping med el. 76-miljonersbygget är precis som namnet antyder det elfte i ordningen.

Linköping2015-06-24 07:26


Linköping växer och med det också ett ökat elbehov. Speciellt i det här expansiva området som förutom Universitetssjukhuset även ska ge el till Vallastaden, Södra Ekkällan och Djurgården.
White Arkitekter vann designtävlingen som efter ett platsgjutet jättepussel nu funnit sin plats.
- Senast vi byggde ett sådant här stort elverk var 1994. Det här blir en av de viktigaste elförsörjarna av Universitetssjukhuset i framtiden, säger Tekniska verkens vd Anders Jonsson.

Ny teknik
Vi har ungefär 100 mil av högspänningskabel i Linköping, och här i M11 har ljudmätningar gjorts för att säkerställa att vibrationerna är så låga som möjligt.
- M11 har varit planerat sedan länge, men det var först 2013 som vi fick tillfälle att börja bygga. Strömavbrott är ju otrevligt, nu får vi en säkrare utmatning av ström, säger projektledare Urban Ritzén som är märkbart rörd över att byggnaden står färdig. Han påpekar speciellt hur trevlig stämningen har varit mellan alla parter under projektets gång där en hel del ny teknik som inte gått att få in i de gamla elverken har tagits in.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om