Spänstig hundraåring i Hävla

Mjölnaryrket är ett utav världens äldsta. Hos mjölnaren går kvarnen het medan säden mals till fint mjöl. I Hävla kvarn arbetar Lars Ericsson. Han är den tredje generationen mjölnare inom samma familj i samma kvarn.

Den snart 114-åriga kvarnen är fortfarande i bruk.

Den snart 114-åriga kvarnen är fortfarande i bruk.

Foto:

Linköping2012-07-16 07:01


Det var Lars farfars bror som först arbetade vid kvarnen. Farfar tog över, pappa arbetade vidare och sedan 1988 har Lars skött kvarnen på heltid.
- Jag är född här och har arbetat i kvarnen sedan barnsben. Vid sidan av har jag dock haft ett annat yrke men 1988 tog jag över kvarnen helt och idag sköter jag all ruljangs som har med kvarnen att göra. Den byggdes 1898 och sedan dess har den varit i bruk. I augusti blir det 114 år, berättar Lars.

Levande museum
Alla år som har passerat har satt sina spår i kvarnen. På väggarna hänger verktyg från kvarnens ungdom och de nyaste av de maskiner som ännu används är från 1929. Lars använder traditionella metoder i sin kvarn och modern teknik skulle vara närmast överflödig. Det är verkligen en välbevarad kvarn som ligger vackert belägen vid sjön Vagnaren strax utanför Finspång. Sjön är också en del av kvarnverksamheten, då alla maskiner drivs på vattenkraft.

Närproducerat mjöl
Lars köper in råvarorna som sedan mals till mjöl med hög kvalitet.
- Min kvarn bevisar att det går att framställa mjöl med god kvalitet med dåtidens maskiner. Idag ska ju allt gå så fort vilket medför att de stora fabrikerna måste ha tillsatser i mjölet.
Men har man rätt råvara och rätt förberedelser ger det också ett bra mjöl. Dessutom är den råvara jag använder närproducerad, säger Lars och lyser upp.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om