Spårvagnsförarna strejkar i Norrköping

Det blev ingen tågstrejk men däremot har spårvagnsförarna i Norrköping lagt ner arbetet till förmån för bättre arbetsvillkor och högre lön. Kampviljan är god menar Maj Karlsson på Kommunal i Östergötland men som ändå hoppas på en snar lösning av konflikten.

Linköping2013-06-25 06:53

De båda parterna Kommunal och Bussarbetsgivarna har inte kommit överens om ett nytt kollektiv och därför utlöste Kommunal det varsel som gällde spårvagnsförarna i Norrköping vid midnatt natten mellan söndag och måndag. Detta medför att all trafik med spårvagn på linjerna 2 och 3 i Norrköping ställs in. Strejken omfattar även de bussförare som kör både spårvagn och buss. Konflikten kan även påverka busstrafiken i Norrköping. Det lagda varslet innehåller även en blockad mot övertidsarbete.

Inte orimligt
- Våra lönekrav är inte orimliga utan står helt i paritet med det som alla andra fackförbund har krävt i sina förhandlingar, nämligen en höjning på 1 740 kronor över tre år.
Men det är faktiskt inte pengarna som är det mest centrala, utan det är de villkor som gäller när man byter arbetsgivare då en upphandling vinns eller förloras. Som det är nu så får man då en provanställning vilket inte är något man behöver om man har, låt säga, 20 år i yrket, menar Maj Karlsson på fackförbundet Kommunal i Östergötland och fortsätter:
- De här kraven är inte förhandlingsbara och inget vi kommer att tumma på.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om