Speaker för 25:e säsongen i rad

Spelarna kommer och går men speakern består. Roger Cedbro är nu inne på sin 25:e säsong som speaker för Linköpings Hockey Club. - Det är kul att klubben vill att jag fortsätter och jag har alltid tyckt att det är roligt, konstaterar han.

Roger Cedbro har varit speaker i Linköpings Hockey Club i 25 år. Här  håller han i mikrofonen i väntan på att publiken ska komma och isen bli  klar för nästa match.

Roger Cedbro har varit speaker i Linköpings Hockey Club i 25 år. Här håller han i mikrofonen i väntan på att publiken ska komma och isen bli klar för nästa match.

Foto:

Linköping2014-12-13 05:06


Roger var tränare för ungdomar och när de blev juniorer fick han frågan om han ville vara speaker för det laget. Han sa ja och sedan blev han upplockad till a-laget och blev kvar.
- Vi är sju-åtta personer som jobbar under match och jag har väldigt bra kollegor och de flesta har varit med i minst tio år, förtäljer Roger.
I uppdraget som matchspeaker ska Roger bland annat berätta om mål, utvisningar och och när det är en minut kvar av perioden.
- Jag informerar också om något speciellt händer, till exempel om någon kastar in något på isen. Då uppmanar jag publiken att sluta. Det händer sällan men nyligen var det någon som kastade in en liten ficklampa på domaren, upplyser Roger.

Ryska namn svårast
Inför varje match brukar Roger prata med gästande lags ledare för att få rätt uttal på spelarnamn.
- Det är många utländska namn numera och de ryska är nog svårast, påpekar han.
Just uttalet är viktigt för en speaker. Det finns mer.
- En speaker ska vara opartisk och inte visa känslor för hemmalaget. Fast när LHC gör mål kan man vara lite gladare, säger han med ett leende.
Bland det roligast med uppdraget tycker Roger är kontakten med människorna inom hockeyn. Han har lärt känna många genom åren. Även spelare från andra klubbar.
- En del gästande spelare vill ha kontakt före match. Stefan Liv var en sådan. Han kom alltid till mig och pratade i fem-tio minuter före match. Inte om ishockey men om allt annat. Han var en mycket trevlig kille, konstaterar Roger.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om