Spelar för miljarder

I Linköping finns sedan ett år tillbaka ett behandlingshem, Game over, för spelmissbrukare. Tony Meijer, före detta spelberoende, som är en av initiativtagarna till Game over, berättar att spelmissbruk, precis som andra missbruk, slår sönder hela tillvaron för den spelberoende.

Linköping2003-08-08 23:36


Behandlingshemmet Game over i Åleryd i Linköping är ett renodlat hem för spelmissbrukare. I Sverige finns endast ett till likadant hem och det ligger i Kolmården. Men där utöver finns flera blandade behandlingshem för både alkohol- spel- och narkotikamissbrukare.
- Vi tror att de spelberoende kan få bättre hjälp då vi koncentrerar oss på deras typ av missbruk, säger Inger Lundberg, föreståndare för Game over.
På Game over finns åtta heldygnsplatser och tre öppenvårdsplatser. Under det gångna året har de sammanlagt haft 30 missbrukare under behandling. Alla utom en fullföljde sin behandling och nu efteråt sker efterbehandling i form av att de håller kontakten och träffas regelbundet.
Grundbehandlingen är åtta veckor med för de som behöver och vill byggs den på i fler månader. Hela behandlingen bygger på att spelare själv är motiverad och vill bli frisk. Främst går den ut på att bearbeta känslor och prata om dem både i grupp och enskilt. Behandlingen innebär stora påfrestningar och ångest vilket ofta yttrar sig i aggression och irritation.
- Det är viktigt att ha en väl sammansvetsad och fungerande personal, säger Inger Lundberg.
De 30 spelmissbrukarna var mellan 18 och 67 år gamla och tre av dem var kvinnor. I landet i helhet är cirka 20 procent av alla spelberoende kvinnor.

Många unga missbrukare
Spelberoende är ett mycket snabbt växande problem bland unga. I åldersgruppen 15 till 17 år är sju procent spelberoende. Främst är det spelmaskiner, som Jack Vegas som ligger bakom beroendet.
- Vi vill ha varningstexter på sådana maskiner, säger Inger Lundberg.
I Sverige beräknas cirka 150 000 personer vara så kallade problemmissbrukare vilket innebär att de ägnar stora delar av sin tid åt spel och lägger ner mer pengar än vad de tänkt sig på spel. Närmare 50 000 personer är fast i ett beroende och lägger all sin tid på att få fram pengar att spela för. Dessa personer har stora skulder, svårigheter att sköta ett jobb eller en utbildning, tappar med tiden kontakten med anhöriga och missköter sin hälsa.
Ett spelmissbruk kan både ha biologiska orsaker men ofta finns också ett bakomliggande psykiskt problem. Kanske något från barndomen, som personen försöker stöta bort genom att ge spelet mer och mer tid.

Fakta
Testa om du är spelberoende
Jag? 1. tänker alltid på spel
2. spelar oftare och med allt större insatser för att nå önskad effekt
3. misslyckas gång på gång med att begränsa eller sluta mitt spelande
4. blir rastlös eller irriterad under försök att begränsa eller sluta med mitt spelande
5. använder spelandet för att glömma problem (till exempel ensamhet, skuld, ångest)
6. spelar för att täcka tidigare förluster
7. ljuger för att dölja hur mycket jag spelar
8. har begått brott för att kunna spela
9. har riskerat eller förlorat någon viktig personlig relation, anställning eller karriär på grund av mitt spelande
10. räknar med att andra kan ordna fram pengar för att lösa de ekonomiska problem som uppstår till följd av mitt spelande
Fler än tre ja-svar tyder på ett beroende
Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om