Spred filmer utan tillstånd

Riskerar böter på tjugo miljoner.

Foto: Scanpix

Foto: Scanpix

Foto:

Linköping2016-01-07 14:40


Nu stäms en 24-årig man, från Norrköping, på över 20 miljoner kronor efter att olovligen spridit filmer via en fildelningssajt.

Igår inleddes rättegången mot en 24-årig fildelare från Norrköping. Han stäms efter att ha delat 73 stycken filmer till över 17 000 medlemmar på fildelningstjänsten swePiracy. Rättighetsalliansen - som företräder flera filmbolag bland annat Nordisk film, AB Svensk Filmindustri, Nordisk Film Valby och Walt Disney Company, anser att det här är ett principiellt mycket viktigt mål. Rättighetsalliansen menar att fildelningen av filmer som den nu åtalade 24-åringen ägnat sig åt skadar hela kedjan i filmbranschen och i slutänden även den enskilde kulturarbetaren, eftersom vinstmarginalerna är mycket små eller närmast obefintliga för många inom just filmbranschen. Många av de 73 filmer, som enligt åtalet delats på ett olagligt sätt, är breda filmer med stor publik bland annat "Hamilton - I nationens intresse", "Åsa-Nisse - Wälkom to Knohult", "En gång i Phuket", "Snabba Cash" och "Män som hatar kvinnor".

Men även smala och konstnärliga filmer drabbas. Rättighetsalliansen att 24-åringen ska betala sammanlagt 24,9 miljoner kronor i ersättning med anledning av brott mot upphovsrätten. Som stöd för sitt yrkande åberopar filmbolagen bland annat domen i Pirate Bay-målet från 2006.

24-åringen har i polisförhör erkänt att han startade fildelningssajten pch då som "en kul grej" för att han ville lära sig att programmera. Men han ville inte ta på sig något personligt ansvar för att ha tillgängliggjort filmerna. Han sade att det var de drygt 17 000 användarna som delat dem. Åklagaren menar dock att det finns e-visning för att han haft en aktiv och ledande roll i fildelningsnätverket. Rättegången pågå i två dagar.

Så jobbar vi med nyheter  Läs mer här!
Läs mer om